Bijna 2/3e gemeenten ondertekenden Convenant vroegsignalering

Kraan dicht.jpgdinsdag 19 januari 2021

Bijna 2 op de 3 Nederlandse gemeenten ondertekenden het Landelijk Convenant Vroegsignalering, en de rij instanties die signalen aanlevert groeit ook gestaag.

Ons land telt sinds 1 januari 352 gemeenten. Daarvan zetten er 210 hun handtekening onder het convenant, dat bij de lancering ondertekend werd door de Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG), de NVVK, Aedes, Energie Nederland, de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (Vewin) en  Zorgverzekeraars Nederland. Kort daarop volgden Kences (studentenhuisvesters), IVBN (Institutionele Beleggers) en Vastgoedbelang (Particuliere beleggers).

Om de overeenkomsten te ondertekenen gebruiken gemeenten en signaalpartners het digitale ondertekenportaal. Hierin worden automatisch overeenkomsten gemaakt tussen de partijen. De partijen kunnen de overeenkomsten in bulk tekenen, waarbij men de handtekening maar één keer hoeft te zetten.

Een paar cijfers

  • 210 gemeenten ondertekenden (60% van het totaal)
  • 10 waterleidingbedrijven (100%)
  • 20 warmte-energie-gas bedrijven (27%, waaronder vrijwel alle grote partijen)
  • 8 zorgverzekeraars, het betreft moederbedrijven die een aantal merken vertegenwoordigen (80%)
  • 9 (groot)verhuurders
  • 4400 overeenkomsten werden aangemaakt in het ondertekenportaal
  • 2300 (52 %) hiervan werden ondertekend door gemeenten
  • 500 (11 %) hiervan werden ondertekend door signaalpartners

 Er zijn dus al veel overeenkomsten in de maak. Check daarom regelmatig in je portaal of er nog overeenkomsten doorgezet moeten worden of dat je nog moet tekenen. Het portaal bevat nu ook een handige video-instructie hoe dit te doen.

Nieuwkomers

Eno en Menzis (zorgverzekeraars), energieleverancier ENGIE en UnitedConsumers Energie B.V. zijn recent toegevoegd als nieuwe signaalpartners. Net zoals de volgende verhuurdersorganisaties: Orange Capital Partners, Bouwinvest Dutch Institutional Residential Fund N.V., MN Services Vermogensbeheer B.V., ASR Dutch Core Residential Custodian B.V., WoonGenoot woningcorporatie, Woonwaarts, Stienstra Property B.V. en Portaal.

Op basis van deze nieuwe aanmeldingen staan er bij de gemeenten waar deze bedrijven actief zijn overeenkomsten klaar om te laten ondertekenen.

Komen de vroegsignalen direct?

Een signaalpartner zal bij het wederzijds ondertekenen van een overeenkomst niet persé direct bij de eerste gelegenheid de vroegsignalen kunnen aanleveren. Ook aan de kant van de signaalpartner vraag het convenant een zorgvuldige inregeling, wat dus ertoe kan leiden dat een eerste levering die maand gemist wordt.

Als je als gemeente specifieke vragen hebt over de signaalaanlevering van een signaalpartner, neem dan direct contact op. De contactgegevens worden uitgewisseld nadat de overeenkomst volledig ondertekend is.

Deze en andere veel gestelde vragen zijn te lezen op de pagina Vroegsignalering van het NVVK.

« Terug

Terugkijken: online sessies over ondernemers met schulden

20210216-terugblik-onlinesessie-schouderseronder.jpg16 februari 2021 Op 8 en 9 februari organiseerde Schouders Eronder samen met gemeenten online sessies over het inrichten van de dienstverlening aan ondernemers met (dreigende) problematische schulden. Op de ... lees verder

Zo vang je de aandacht van mensen met schulden

Handgeschreven Aaron Burden.jpeg16 februari 2021 Hoe eerder iemand met beginnende schulden in gesprek gaat over hulp, hoe beter. Dat is het idee achter vroegsignalering. Maar hoe krijg je burgers te spreken als corona huisbezoeken belemmert en ... lees verder

Schulden voorspellen, kan dat? Hollands Kroon zoekt ervaringen

logo-hollands-kroon.png16 februari 2021 Voorkomen is beter dan genezen. De gemeente Hollands Kroon is daarom volop bezig met vroegsignalering van schulden. Met hulp van data-analyse wil de gemeente haar preventietaak verder ontwikkelen.... lees verder

Barneveld: '5% meer schuldregelingen dankzij vroegsignalering'

woonwijk.jpg03 februari 2021 De gemeente Barneveld (57.000 inwoners) verwacht dit jaar een grote toename van het aantal vroege meldingen van betalingsachterstanden. Daardoor zullen meer mensen met schulden vroegtijdig hulp ... lees verder

Bijna 2/3e gemeenten ondertekenden Convenant vroegsignalering

Kraan dicht.jpg19 januari 2021 Bijna 2 op de 3 Nederlandse gemeenten ondertekenden het Landelijk Convenant Vroegsignalering, en de rij instanties die signalen aanlevert groeit ook gestaag. Ons land telt sinds 1 januari 352 ... lees verder
Naar boven