Overslaan en naar de inhoud gaan

Drinkwaterleveranciers standaard akkoord met NVVK-schuldregeling

Drinkwaterleveranciers standaard akkoord met NVVK-schuldregeling

28 mei 2020 SchuldregelingBeslag

De Nederlandse drinkwaterleveranciers verenigd in de Vewin gaan voortaan standaard akkoord met een schuldregelvoorstel van een NVVK-lid. Dat zijn NVVK en Vewin overeengekomen in een convenant.

Een voorstel van een NVVK-schuldhulpverlener om de schulden van een hulpvrager te regelen hoeft dus alleen nog maar ter informatie worden verstuurd. Wachten op de reactie van een drinkwaterbedrijf is niet meer nodig.

Altijd akkoord

“Het convenant vergemakkelijkt het werk van schuldhulpverleners aanzienlijk”, zeggen beleidsadviseurs Linda van Vliet en Irene Koole. “De drinkwaterbedrijven zullen voortaan direct bij saldo-opgave aangeven of er bijzonderheden zijn. Indien er geen bijzonderheden zijn, gaan de drinkwaterbedrijven altijd akkoord.”

Kosten heraansluiting in schuldregeling

Een ander groot winstpunt in dit vernieuwde convenant is dat het uitgebreid is op het gebied van heraansluiting. Linda van Vliet: “Een eerder convenant met Vewin bevatte alleen afspraken over het voorkomen van afsluiting. Nu is opgenomen dat de kosten van heraansluiting meegenomen mogen worden in het schuldregelvoorstel.”

Voorwaarde is wel dat de betaling van de periodieke termijnen in geval vanaf heraansluiting worden hervat met inzet van budgetbeheer, bewind of een soortgelijke voorziening.

Branchevereniging omarmt modelconvenant

Het nieuwe Vewin-convenant is samengesteld op basis van het modelconvenant van de NVVK. Het modelconvenant beschrijft de ideale vorm van een convenant tussen schuldeisers en schuldhulpverleners. We zijn blij dat nu voor het eerst een branchevereniging instemt met deze opzet. Zo bereiken we in één klap alle drinkwaterbedrijven.

Het convenant is in mei door beide partijen ondertekend. Het nieuwe convenant vervangt met ingang van 1 juni het oude convenant.

Lid van de NVVK? Bekijk dan alle afspraken

Sleutelwoorden

SchuldregelingBeslag