Overslaan en naar de inhoud gaan

NVVK benoemt Ellen Hennekens en Irene Koole als beleidsadviseurs

NVVK benoemt Ellen Hennekens en Irene Koole als beleidsadviseurs

25 mei 2020 Beslag

In mei is het verenigingsbureau versterkt met twee nieuwe collega’s. Zo kunnen we onder andere meer convenanten afsluiten en Collectief schuldregelen snel landelijk aanbieden. Hieronder stelt Ellen Hennekens zich voor, en vertelt Irene Koole wie zij is en wat zij voor de NVVK doet.

Ellen Hennekens

Ellen, wat wordt jouw taak bij de NVVK?

“Ik ga me  – samen met Linda van Vliet en Irene Koole  - bezighouden met de diverse convenanten die de komende tijd op de planning staan. We zorgen ervoor dat ze afgestemd worden op het Schuldenknooppunt, maar ook op Collectief Schuldregelen. Dit deel van mijn taak vloeit voort uit een onlangs toegekende SZW-subsidie aan de NVVK, voor het project ‘Meer Mensen Schuldenzorgvrij’. Zo ben ik inmiddels al betrokken bij de gesprekken met het Verbond van Verzekeraars en voeren we verkennende gesprekken met de Nederlandse Vereniging van Banken.

Tevens ben ik aangesloten bij de gesprekken over een landelijk convenant ten behoeve van vroegsignalering tussen NVVK, VNG en een viertal branches. Dit convenant loopt vooruit op de Wgs-wetswijziging die 1 januari 2021 van kracht wordt.

Ook het project SchoudersEronder (SEO) zit in mijn portefeuille. Daarin geven we onder andere - samen met de SEO-partners - een goede invulling aan het beroepscompetentieprofiel. Dit gaat in samenhang met het beroepsregister bijdragen aan kwaliteit en vakmanschap in de branche.”

Wat heb je met schuldhulpverlening?

“Sinds 2011 ben ik als vrijwilliger actief in de wereld van de schuldhulpverlening. Inmiddels heb ik samen met anderen zes mensen behoorlijk intensief – en vooralsnog succesvol - begeleid naar een schuldenvrij leven. Ik hielp bij het duurzaam op orde krijgen van hun inkomen en uitgaven. Ook stak ik veel tijd in het contact met diverse schuldeisers, budgetbeheerders, bewindvoerders, gemeentelijke kredietbank en de rechterlijke macht.

Het waren zeer uiteenlopende trajecten, waarbij het mij telkens opviel hoe moeilijk het gemaakt wordt voor mensen om uit de schulden te komen. Niet in de laatste plaats veroorzaakt of verergerd door de (semi-)overheid. Een gegeven waar ik me steeds meer over verwonderde. Vanuit mijn rol bij de NVVK wil ik dan ook graag mijn steentje bijdragen aan een socialer systeem. Waarin de kwaliteit gewaarborgd wordt en de schakels in de keten elkaar steeds beter en sneller weten te vinden. De kraan helpen dichtdraaien dus, in plaats van nog harder dweilen.”

Welke ervaring breng je mee?

“Tot nu toe heb ik vooral gewerkt  als (externe én interne) consultant en interimmanager in met name operationeel dienstverlenende omgevingen. Ik ben bedrijfskundige, opgeleid tot Lean Six Sigma Blackbelt. Dat betekent dat ik verandering kan stimuleren en begeleiden, zowel qua gedrag als qua processen in de organisatie. Vanuit die deskundigheid ben ik altijd bezig met de vraag: hoe kan ik met zo min mogelijk tijd en middelen de waarde voor de klant maximaliseren?

Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat 'hard' (proces en sturing) niet zonder 'zacht' (gedragsverandering en leiderschap) kan, als je duurzame resultaten wilt behalen. Voor de komende jaren heeft de NVVK flinke ambities geformuleerd. Met mijn kennis en ervaring in de diverse sectoren die ook in de schuldhulpverlening een grote rol spelen, hoop ik op mijn eigen manier bij te dragen aan het realiseren daarvan.”

Sleutelwoorden

Beslag