Overslaan en naar de inhoud gaan

Over Op naar de 100 - wat staat ons te doen? Problematische schulden de wereld uit

 • Congres

Op naar de 100 - wat staat ons te doen? Problematische schulden de wereld uit

2022-2032
Wat zien we als branche het liefst gebeuren voor we in 2032 stil kunnen staan bij het honderdjarig bestaan van de NVVK? Dat is het thema van ons Nazomercongres op donderdag 15 september in Utrecht.

NVVK-nazomerscongres_927x300_DEF

Minister Carola Schouten is erbij, net als futuroloog Roanne van Voorst en de Nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme Rabin Baldewsingh. We bieden je theater, werkbezoeken, workshops en ter afsluiting een borrel + diner + feest!

trio

Per lid stellen we een aantal gratis kaarten beschikbaar. Andere belangstellenden kunnen hier kaarten bestellen.

Roanne van Voorst: De toekomst begint morgen

De toekomst is fascinerend, aldus de futurologen van de Dutch Future Society (DFS). We kunnen de toekomst niet kennen, maar wel verkennen. Roanne van Voorst is voorzitter van de DFS, en zij opent ons congres met een blik in de toekomst van ons werk. Wat kunnen we verwachten in de komende tien jaar tot aan onze honderdste verjaardag als NVVK in 2032? Hoe ontwikkelt zich de verhouding tussen overheid en burger, wat gaat er gebeuren op het vlak van persoonlijke financiën en wat is daarvan de impact op ons werk? Hoe blijven we ‘duurzaam menselijk’ in de financiële hulpverlening ondanks verdergaande technologische ontwikkelingen?

Rabin Baldewsingh: Intercultureel hulpverlenen in een verdeeld land

Net zo relevant is de bijdrage van Rabin Baldewsingh, sinds oktober 2021 de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Hij is oud-wethouder van Den Haag, en taalkundige. Met hem gaan we na wat het betekent te werken in een land met honderden nationaliteiten en tientallen culturen. In een samenleving waarin het wantrouwen toeneemt en de overheid -zeker na de Toeslagenaffaire- niet gezien wordt als betrouwbare helper bij financiële problemen. Wat moeten we doen om - ondanks deze hobbels - mensen met financiële problemen beter te bereiken?

We blikken ook terug op de documentaire die we de afgelopen maanden lieten maken. Daarin gaan hulpvragers, hulpverleners en andere betrokkenen na wat de impact van financiële hulpverlening is op de levens van mensen.

Essaybundel voor elke deelnemer

In het ochtendgedeelte presenteren we verder nog een essaybundel waarin belangrijke denkers hun visie geven op ons werk in de komende tien jaar. We overhandigen hem tijdens het congres aan minister Carola Schouten. Elke congresdeelnemer krijgt een exemplaar van deze essaybundel cadeau na inschrijving.

Werkbezoeken

In de stad Utrecht wordt veel gedaan om mensen met financiële zorgen en problemen zo goed mogelijk te helpen. We organiseren 's middags een aantal werkbezoeken zodat je het allemaal van dichtbij mee kunt maken:

 1. Op bezoek bij ‘Ondernemers Centraal’
 2. Op bezoek bij de ‘Geldzaak’
 3. Op bezoek bij de Utrechtse dienst Stadsgeldbeheer
 4. Op bezoek bij ‘rondkomengesprekken’
 5. Eerder starten en eerder stoppen met een schuldregeling

Workshops

Bezoek je liever een interessante workshop? Dan hebben we je ook genoeg te bieden:

 1. Schuldenrust, waar willen we in 2032 zijn?
 2. Video-onderzoek ‘Weg van schulden’
 3. Tijdreizen en design-thinking als aanjagers voor innovatie
 4. Cultureel-sensitief hulpverlenen, wat is het en hoe doe je het?
 5. De Associate Degree in Sociale Financiële Dienstverlening
 6. Van rekenwonder naar relatie-expert
 7. Ervaringen met procesversnellers
 8. Volksgezondheid en schulden

Aan een aantal andere workshops werken we nog. 

Diner en feest(je)

Na de congresdag is het nog niet afgelopen. We bieden je een gezellige borrel aan gevolgd door een diner-pensant. Daarna is het tijd voor ontspanning met live muziek.

Voor wie?

Iedereen die zich bezighoudt met financiële hulpverlening is welkom.

Aanmelden

Aanmelden doe je via deze link.

NVVK-leden hebben aparte informatie gekregen hoe ze zich aan kunnen melden.  We verdelen vrijkaarten onder leden, afhankelijk van de omvang van hun lidmaatschap. Vraag je leidinggevende naar de details.

Zijn de vrijkaarten op? Wanneer je NVVK-lid bent, kun je voor een speciaal ledentarief extra kaarten bestellen. Die kosten 349 euro per persoon. Bestel je meer dan 1 kaart, dan krijg je 25 % korting op elke volgende kaart.