Overslaan en naar de inhoud gaan

Over 'Ben jij er echt voor mij?' Over het belang van maatwerk in financiële hulpverlening

  • Studiedag NVVK

'Ben jij er echt voor mij?' Over het belang van maatwerk in financiële hulpverlening

Banner NVVK Studiedag 7 juni 2022

Ben jij er echt voor mij? Voor hulpvragers maakt jouw antwoord op die vraag het verschil tussen vertrouwen of op afstand blijven. Als hulpverleners hebben we vaak heel wat vooroordelen, weerstand en wantrouwen te overwinnen. Onze studiedag biedt je handvatten om hieraan te werken.

Het ochtendprogramma biedt je inhoudelijke sprekers over het belang van maatwerk in financiele hulpverlening.

Regels breken: wanneer wel, wanneer niet?

Je ontmoet Eduard Schmidt van de faculteit Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. Hij neemt je mee in zijn onderzoek naar factoren waarom hulpverleners wel of niet maatwerk leveren. 

Carrie Jansen, voormalig sociaal advocaat

Carrie Jansen, jarenlang sociaal advocaat in Rotterdam, verzorgt een column tijdens de studiedag. Carrie is columniste in het AD en tegenwoordig actief voor Fier. Dat is een instelling die in Rotterdam-Rijnmond ambulante behandeling en begeleiding biedt aan cliënten van 18 jaar en ouder die te maken hebben (gehad) met geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Doelgroeponderzoek Hogeschool Utrecht

Ook kun je luisteren naar bijdragen van Nadja Jungmann (lector schulden en incasso) en Rosanne Oomkens (onderzoeker schulden en incasso) van de Hogeschool Utrecht. Zij deden onderzoek naar de doorstroom tussen bewindvoering, gemeentelijke schuldhulpverlening en de Wsnp. Wat zijn de kenmerken van de verschillende doelgroepen? En hoe kunnen we een goede doorstroom bevorderen? Nadja en Rosanne delen hun bevindingen met je en verbinden daar hun conclusies aan voor ons werk.

Workshops over onder andere 'vertrouwen winnen'

’s Middags zijn er workshops over onder andere

  • het bevorderen van financiële zelfredzaamheid
  • de stand van zaken en ervaringen met de 'overheidsbewindvoerder'
  • de benadering van hulpvragers: hoe bouw je een vertrouwensband op?
  • ervaringen met het Virtueel inkomensloket: als hulpvrager met één druk op de knop alle regelingen aanvragen waar je recht op hebt
  • ervaringen met het Huishoudboekje: inkomsten (loon, uitkering, toeslagen) binnen laten komen op de rekening van de gemeente, die iedere maand de vaste lasten betaalt.

Bekijk alle informatie over het programma en de workshops.

Dit is onze eerste studiedag sinds de corona-beperkingen. We hebben een makkelijk bereikbare locatie gekozen (5 minuten lopen vanaf station Rotterdam CS), we serveren een lekkere lunch en er is veel gelegenheid elkaar te ontmoeten. Van harte welkom! 

Aanmelden

Meld je aan voor de studiedag

Aangemeld, maar verhinderd?

Tot en met 16 mei 2022 kun je zonder kosten annuleren. Wij vragen je dit schriftelijk te doen bij HOEZO!. Bij afmelding na 16 mei 2022 kun je zonder extra kosten een collega als vervanger laten deelnemen. Lukt dit niet dan moeten wij helaas de kosten bij jou in rekening brengen.

Kosten

Deelname aan de studiedag kost voor NVVK-leden € 299,00 per persoon en voor niet NVVK-leden € 429,00. Als je boekt vóór 14 mei 2022 bedragen de kosten voor NVVK-leden € 279,00 per persoon en voor niet NVVK-leden € 399,00. Voor iedere derde deelnemer die vanuit een organisatie wordt aangemeld geldt een korting van 50% (op het bedrag dat hoort bij de datum van boeking). Na aanmelding ontvang je een bevestiging, factuur en enkele dagen voor de studiedag een mail met de laatste details.

Meer weten?

Voor informatie kun je bellen of mailen met HOEZO! Congresorganisatie. Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 023 - 555 27 20 of via cm.van.reenen@hoe-zo.nl.

Voor wie?

De studiedag is interessant voor:

  • schuldhulpverleners
  • schuldeisers
  • bewindvoerders
  • anderen die beroepshalve betrokken zijn bij schuldproblemen

PE punten worden aangevraagd.

Programma van 'Ben jij er echt voor mij?' Over het belang van maatwerk in financiële hulpverlening