Overslaan en naar de inhoud gaan

Programma van Studiedag NVVK - dinsdag 13 en 20 april 2021

 • Studiedag NVVK

Studiedag NVVK - dinsdag 13 en 20 april 2021

Programma van Studiedag NVVK - dinsdag 13 en 20 april 2021

Dag 1, dinsdag 13 april
9:30 - 9:35 Opening Door Marco Florijn, voorzitter NVVK
9:35 - 10:00 Nieuw kabinet, vooruitblikken Door Marco Florijn, voorzitter NVVK
10:00 - 10:45 Schulden, schaamte en hoop: het verhaal van Sandra Doevendans Door Sandra Doevendans, schrijver
10:45 - 11:05 Pauze
11:05 - 11:30 Schuldenrust in Amsterdam Door Marjolein Moorman, wethouder gemeente Amsterdam
11:30 - 11:55 NVVK Belofte en NVVK arrangement: wat betekenen ze voor jou Door Marianne Oostrik, projectleider Schuldenknooppunt en Collectief Schuldregelen, Linda van Vliet, programmamanager NVVK
11:55 - 12:25 De Doorbraakmethode Door Eelke Blokker, actieonderzoeker Instituut voor Publieke Waarden
12:25 - 12:30 Afsluiting Door Marco Florijn, voorzitter NVVK
Dag 2, dinsdag 20 april
10:00 - 11:00 Workshopronde 1
  Van schuldbemiddeling naar saneringskredieten, tenzij… Door Peter de Winter, relatiemanager schuldhulpverlening, preventie en vroegsignalering KredietbankNL
  Landelijk Convenant Vroegsignalering Door Ellen Hennekens, senior beleidsadviseur NVVK, Ruud van Nimwegen, beleidsadviseur Landelijk Convenant Vroegsignalering
  Minder regeldruk, klant voorop Door Marieke van der Veen, senior beleidsadviseur NVVK
  Een pauzeknop voor mensen met schulden Door Jolanda Hemmes-Blumers
11:00 - 11:15 Pauze
11:15 - 12:15 Workshopronde 2
  'Samen uit de schulden' Door Sandra Doevendans, schrijver
  In gesprek over zelfmoordgedachten Door Iris Zuidweg, Adviseur Academy 113
  Jongeren Perspectief Fonds, een innovatieve aanpak naar een schuldenvrije toekomst Door Rowan Noomen, adviseur en projectmanager SchuldenlabNL
  Ervaringsdeskundigen, hoe brengen ze jouw organisatie verder?
12:15 - 13:15 Pauze
13:15 - 14:15 Workshopronde 3
  Kwaliteit leveren, hoe doe je dat? Door Joeri Eijzenbach, senior beleidsadviseur NVVK
  Samenwerking met schuldeisers in convenanten Door Linda van Vliet, programmamanager NVVK, Ellen Hennekens, senior beleidsadviseur NVVK
  Hoe kijken ervaringsdeskundigen naar de NVVK Belofte?
  Schuldhulp aan ondernemers met hulp van Geldfit Zakelijk Door Josephine Dirkzwager-Hofmann, Frederieke Kokol, projectmanager Nederlandse Schuldhulproute
14:30 - 15:30 Workshopronde 4
  Voortgang project beroepscompetenties sociaal-financiële dienstverlening Door Edwin Luttik, senior beleidsadviseur Sociaal Werk Nederland, Karin van der Burgt, eigenaar adviesbureau
  Van schuldbemiddeling naar saneringskredieten, tenzij… Door Peter de Winter, relatiemanager schuldhulpverlening, preventie en vroegsignalering KredietbankNL
  Kwaliteit leveren, hoe doe je dat? Door Joeri Eijzenbach, senior beleidsadviseur NVVK
  Een pauzeknop voor mensen met schulden Door Jolanda Hemmes-Blumers
15:30 - 16:30 Digiborrel met ....
 1. Van 9:30 tot 9:35

  Opening

  Door Marco Florijn, voorzitter NVVK

  Opening door de dagvoorzitter.

 2. Van 9:35 tot 10:00

  Nieuw kabinet, vooruitblikken

  Door Marco Florijn, voorzitter NVVK

  Een tour d’horizon langs ons werkveld en de politieke en bestuurlijke ontwikkelingen: een nieuwe Tweede Kamer en een nieuw kabinet, de inzet van de NVVK voor een regeerakkoord dat de schuldenproblematiek voortvarend aanpakt, de voortgang van de Hersteloperatie Toeslagen, de ontwikkeling van het Waarborgfonds en wat we verder nog tegenkomen.

 3. Van 10:00 tot 10:45

  Schulden, schaamte en hoop: het verhaal van Sandra Doevendans

  Door Sandra Doevendans, schrijver

  Sandra schreef het boek 'Schone Lei'. Ze zat door één zakelijke misstap 12 jaar in de schulden en schaamde zich daar enorm voor. Toch heeft zij die 12 jaar niet stilgezeten. Ze rondde een opleiding af, voedde haar kind alleen op en werd politiek actief. Ze heeft verschillende schuldhulpverleningsorganisaties van dichtbij gezien. In haar werk binnen het sociaal domein ziet ze wat de schaamte voor geldzorgen met mensen en hun omgeving kan doen. Nu zij al haar schulden heeft afbetaald wil zij het taboe doorbreken. Zo is haar boek 'Schone Lei' ontstaan. In haar lezing zal Sandra jullie meenemen in de wereld van schaamte en hoop. Wat gaat er mis en wat kan er beter?

 4. Van 11:05 tot 11:30

  Schuldenrust in Amsterdam

  Door Marjolein Moorman, wethouder gemeente Amsterdam

  De stress als je tienduizenden euro’s schuld hebt: wethouder Marjolein Moorman van Amsterdam heeft het zelf meegemaakt, vertelde ze eind vorig jaar aan Het Parool. Ze is wethouder Onderwijs, Armoede en Inburgering van de hoofdstad. In haar bijdrage schetst ze de Amsterdamse inzet om schulden te bestrijden. Haar verhaal wordt vanwege haar vele verplichtingen vooraf opgenomen.

 5. Van 11:30 tot 11:55

  NVVK Belofte en NVVK arrangement: wat betekenen ze voor jou

  Door Marianne Oostrik, projectleider Schuldenknooppunt en Collectief Schuldregelen, Linda van Vliet, programmamanager NVVK

  NVVK Belofte en NVVK Arrangement: wat betekenen ze voor jou?
  Doen wat we beloven, dat is het thema van onze studiedag. NVVK-voorzitter Marco Florijn gaat erover in gesprek met programmamanager Linda van Vliet en projectleider Marianne Oostrik. Linda laat je zien welke impact de NVVK Belofte heeft op je werk. Marianne neemt je mee in ons Arrangement van saneringskrediet, Collectief Schuldregelen en Schuldenknooppunt. Ze vertelt je welke schuldeisers en schuldhulpverleners al met Collectief Schuldregelen en het Schuldenknooppunt werken en wat hun ervaringen zijn. Aansluiten op het Schuldenknooppunt wordt makkelijker gemaakt door de introductie van een webportal; ook daar hoor je het laatste nieuws over.

 6. Van 11:55 tot 12:25

  De Doorbraakmethode

  Door Eelke Blokker, actieonderzoeker Instituut voor Publieke Waarden

  95% van de mensen met meerdere problemen, heeft ook problematische schulden. Door schulden (of woonproblemen) ontstaan echter weer andere problemen. Vaak zie je dat hulpverleners allerlei voorzieningen inzetten als symptoombestrijding, maar niet aan de slag gaan met de schulden zelf. Schulden zijn een voorliggend probleem en moet je als eerste aanpakken, eerder dan andere problemen.
  Met de Doorbraakmethode laten we je zien dat er in termen van uitruil heel veel mogelijk is. Dat je beter eerst de schulden kan opkopen of saneren dan elke andere vorm van ondersteuning bieden. Dat je dan echt een doorbraak kan bewerkstelligen en ook wat dat oplevert….

 7. Van 10:00 tot 11:00

  Workshopronde 1

  Keuze uit 4 workshops.

 8. Van 10:00 tot 11:00

  Van schuldbemiddeling naar saneringskredieten, tenzij…

  Door Peter de Winter, relatiemanager schuldhulpverlening, preventie en vroegsignalering KredietbankNL

  Eén van de snelle manieren van schulden regelen voor de schuldhulpverlener is het saneringskrediet. Een saneringskrediet biedt rust en overzicht voor mensen met schulden. Het is aantrekkelijk voor schuldeisers omdat ze het dossier snel kunnen sluiten. En het creëert tijd bij schuldhulpverleners om te werken aan duurzame gedragsverandering bij hulpvragers. Daarom bieden schuldhulpverleners steeds vaker en sneller een saneringskrediet aan.

  Veel gemeenten moeten deze omslag nog doormaken en worstelen daarmee. Het heeft impact op techniek, organisatie, cultuur. Onder leiding van Jenny hoor je de ervaringen van leden en kun je vragen stellen aan experts.  En we geven je een sneak preview in het nieuwe Handboek Saneringskrediet dat we aan het ontwikkelen zijn.

 9. Hoe werkt het convenant in de praktijk, wat zijn de eerste lessen die we kunnen trekken sinds het convenant op 1 januari van kracht werd en kan ik als gemeente nog steeds aansluiten? Ellen en Ruud nemen je mee. Ook Mariëlle Fleuren van het landelijke Projectteam Vroegsignalering is erbij, ze deelt haar meest recente inzichten met je.

 10. Van 10:00 tot 11:00

  Minder regeldruk, klant voorop

  Door Marieke van der Veen, senior beleidsadviseur NVVK

  Je komt in schuldenbewind en de vraag is wat daarna voor jou de juiste oplossing is voor duurzaam resultaat: Msnp of Wsnp. Wat maak je mee als klant en wat is de best passende hulp? Hoe gaat het NVVK-project ‘Minder regeldruk, klant voorop’ dit proces verbeteren? Je hoort het in deze workshop, verzorgd door Marieke en Linda.

 11. Van 10:00 tot 11:00

  Een pauzeknop voor mensen met schulden

  Door Jolanda Hemmes-Blumers

  en Dorothea van der Veen en Karen Nieuwenhuis, gemeente Amsterdam
  Tijdens een van de rondetafelsessies die afgelopen zomer georganiseerd werden door het ministerie van Sociale Zaken bleek dat schuldhulpverleners graag willen beschikken over een ‘pauzeknop’. Ook wel bekend onder de naam noodstop-procedure of pauzeknopprocedure. Amsterdam experimenteert er al mee en het CJIB introduceerde vorig jaar haar noodstopprocedure voor mensen met een CJIB-boete die ze niet kunnen betalen.

  De NVVK wil zich inzetten om een landelijke pauzeknop te lanceren waar zo veel mogelijk schuldeisers aan meedoen. Zo’n pauzeknop dient meerdere doeleinden. Met een landelijke pauzeknop kan schuldenrust gecreëerd worden. Daarnaast voorkomt een pauze onnodig oplopende incassokosten.

  Belangrijke voorwaarde voor een effectieve pauzeknop is wel dat mensen de pauzeknop weten te vinden. De verwachting is dat door de financiële gevolgen van Covid-19 er niet alleen meer, maar vooral ook andere doelgroepen geraakt zullen worden dan de groepen die we nu bij al de schuldhulpverlening zien. Daarom is het belangrijk om veel bekendheid te geven aan de pauzeknopmogelijkheden die er nu al zijn via bijvoorbeeld onze convenanten.

  Wat is er al, wat kun jij doen en waar werkt de NVVK aan? Gerard laat je de mogelijkheden zien en vertelt waar hij zelf aan werkt.

 12. Van 11:15 tot 12:15

  Workshopronde 2

  Keuze uit 4 workshops.

 13. Van 11:15 tot 12:15

  'Samen uit de schulden'

  Door Sandra Doevendans, schrijver

  Sandra gaat in deze workshop dieper in op de mechanismen die ervoor zorgen dat mensen in de schulden raken. Ook laat ze je zien wat ons eigen denken en handelen als gemeenten of schuldhulpverlener hier kan bieden. In deze workshop gaan we aan de slag met (onbewuste) vooroordelen en de kansen die er liggen om mensen met schulden in beweging te krijgen. Waar lopen hulpvragers tegenaan en wat kunnen wij ervan leren?

 14. Van 11:15 tot 12:15

  In gesprek over zelfmoordgedachten

  Door Iris Zuidweg, Adviseur Academy 113

  Iris leert je hoe je zelfmoordgedrag signaleert, hoe je dit bespreekbaar maakt en hoe je iemand verder kan helpen. We oefenen gesprekstechnieken: je krijgt tips over de do’s en don’ts en kan deze direct uitproberen. Ook staan we stil bij wat het thema met je doet en wat dit betekent voor je werk(plezier).

 15. Van 11:15 tot 12:15

  Jongeren Perspectief Fonds, een innovatieve aanpak naar een schuldenvrije toekomst

  Door Rowan Noomen, adviseur en projectmanager SchuldenlabNL

  en Danja von Salisch, Projectleider Jongeren Perspectief Fonds Eindhoven
  Het Jongeren Perspectief Fonds blijkt een effectieve methode om jongeren te helpen naar een betere toekomst zonder schulden. Hoe steekt het fonds in elkaar? Wat zijn de succesverhalen? En wat hebben we tot nu toe geleerd? NVVK-beleidsmedewerker Ronit van der Schaaf bespreekt samen met stichting JPF deze innovatieve aanpak en gaat samen met deelnemers in op kritische stellingen.

 16. Van 11:15 tot 12:15

  Ervaringsdeskundigen, hoe brengen ze jouw organisatie verder?

  Door Martin Pragt, ervaringswerker en kwartiermaker Sterk uit Armoede en Karin van Iterson, ervaringswerker bij de schuldhulpverlening binnen de gemeente Westerveld
  Ervaringsdeskundigen kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan jouw organisatie. Ze geven je regelmatig een ‘reality check’, ze denken zoals jouw klanten en ze brengen de buitenwereld binnen. Maar hoe zet je ervaringsdeskundigen efficiënt in je organisatie in, wat vraagt dat van je werkcultuur, hoe zorg je er als werkgever of als collega voor dat zij bloeien? Martin en Karin maken het je duidelijk in deze workshop.

 17. Van 13:15 tot 14:15

  Workshopronde 3

  Keuze uit 4 workshops.

 18. Van 13:15 tot 14:15

  Kwaliteit leveren, hoe doe je dat?

  Door Joeri Eijzenbach, senior beleidsadviseur NVVK

  en Projectbegeleider Marja van Houten, Pauline Ensing van CIIO 
  Wat gebeurt er met jou en je werkgever als jullie in plaats van processen checken uitgedaagd worden om de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren? Marja, Pauline en Joeri laten je ervaren wat het nieuwe Kwaliteitskader van de NVVK betekent voor jouw werk. Je maakt een zelftest, je gaat in gesprek over de effecten op de werkvloer en je krijgt inzicht hoe het Kwaliteitskader medewerkers stimuleert en activeert. Je hoort ook ervaringen uit de praktijk.

 19. Van 13:15 tot 14:15

  Samenwerking met schuldeisers in convenanten

  Door Linda van Vliet, programmamanager NVVK, Ellen Hennekens, senior beleidsadviseur NVVK

  De NVVK neemt een unieke positie in schuldenland in; we zijn de enige partij die dichtbij hulpvragers en dichtbij schuldeisers staat. Daar maken we steeds meer gebruik van. Onze kennis van schuldenregelen zetten we in om convenanten te sluiten met schuldeisers. Onze ambitie is om in 2021 met de hele top 10 van schuldeisers een convenant af te sluiten. Zo kan jij je werk als schuldhulpverlener beter doen. Welke convenanten zijn er en welke zijn er op dit moment in voorbereiding? Hoe gebruik je de afspraken optimaal in jouw werk? Waarom sluiten schuldeisers graag convenanten af met de NVVK en hoe kijken ze naar het functioneren van de convenanten in de praktijk? Deze workshop duikt in de details en maakt jouw werk efficiënter.

 20. Van 13:15 tot 14:15

  Hoe kijken ervaringsdeskundigen naar de NVVK Belofte?

  Door Martin Pragt, ervaringswerker en kwartiermaker Sterk uit Armoede en Annamaria Evers, Ervaringsdeskundige in Generatie Armoede en Sociale Uitsluiting
  De NVVK Belofte legt de lat hoog in jouw benadering van hulpvragers: 1) aanmelding zonder drempels, 2) hulp op basis van vertrouwen, 3) duidelijkheid waar je aan toe bent, 4) geen klanten buiten de boot, 5) druk schuldeisers verlagen, 6) zo goed mogelijk schuldzorgenvrij.

  Waarom zijn deze zes onderdelen van onze Belofte zo belangrijk voor mensen met schulden? Wanneer ben je als organisatie nu echt laagdrempelig, wat zorgt voor het ontstaan van vertrouwen, wanneer heeft een hulpvrager nu echt duidelijkheid, hoe hou je hulpvragers vast, wat betekent het om de druk van schuldeisers te verlagen en hoe kijken hulpvragers aan tegen een schuldzorgenvrije toekomst? Ervaringsdeskundige gaat samen met jou door deze vragen heen. Na afloop ben je optimaal toegerust om de NVVK Belofte in praktijk te brengen.

 21. Van 13:15 tot 14:15

  Schuldhulp aan ondernemers met hulp van Geldfit Zakelijk

  Door Josephine Dirkzwager-Hofmann, Frederieke Kokol, projectmanager Nederlandse Schuldhulproute

  Frederieke laat je zien wat het aanbod voor ondernemers inhoudt, hij geeft inzicht in de hulpvragen tot nu. Naar verwachting komen vooral zzp’ers niet ongeschonden uit de coronacrisis. We voorzien veel hulpvragen uit deze groep. Gelukkig biedt de Nederlandse Schuldhulproute, een publiek-private samenwerkingsorganisatie, sinds enige tijd ook kleine ondernemers hulp. Die loopt onder andere via Geldfit Zakelijk, maar ook het landelijke nummer 0800-8115 is beschikbaar voor ondernemersvragen. Frederieke maakt je duidelijk wat de NSR, Geldfit Zakelijk en 0800-8115 precies te bieden hebben. NVVK-lid gemeente Zwolle sloot een overeenkomst met de Nederlandse Schuldhulproute; zij vertellen hoe dit bijdraagt aan hun beleid voor ondernemers met schulden.

 22. Van 14:30 tot 15:30

  Workshopronde 4

  Keuze uit 4 workshops.

 23. Van 14:30 tot 15:30

  Voortgang project beroepscompetenties sociaal-financiële dienstverlening

  Door Edwin Luttik, senior beleidsadviseur Sociaal Werk Nederland, Karin van der Burgt, eigenaar adviesbureau

  Vanuit het programma Schouders Eronder zijn beroepscompetenties voor sociaal-financiële dienstverlening geformuleerd. Mede dankzij de waardevolle input die zij als projectteam ontvingen tijdens eerdere studiedagen van NVVK ligt er nu een competentieset die breed gevalideerd is en gewaardeerd wordt. In deze workshop staat centraal hoe jij en jouw organisatie de beroepscompetenties kunnen gebruiken bij het bepalen van onder meer de focus in de dienstverlening, het vaststellen van de benodigde en aanwezige competenties en de mogelijkheden voor leren en ontwikkelen. Zij hebben ideeën over hoe zij in de resterende periode van het project jullie hierin kunnen ondersteunen. En willen bespreken of deze aansluiten bij jullie behoefte en horen ook graag jullie eigen ideeën.

 24. Van 14:30 tot 15:30

  Van schuldbemiddeling naar saneringskredieten, tenzij…

  Door Peter de Winter, relatiemanager schuldhulpverlening, preventie en vroegsignalering KredietbankNL

  Eén van de snelle manieren van schulden regelen voor de schuldhulpverlener is het saneringskrediet. Een saneringskrediet biedt rust en overzicht voor mensen met schulden. Het is aantrekkelijk voor schuldeisers omdat ze het dossier snel kunnen sluiten. En het creëert tijd bij schuldhulpverleners om te werken aan duurzame gedragsverandering bij hulpvragers. Daarom bieden schuldhulpverleners steeds vaker en sneller een saneringskrediet aan.

  Veel gemeenten moeten deze omslag nog doormaken en worstelen daarmee. Het heeft impact op techniek, organisatie, cultuur. Onder leiding van Jenny hoor je de ervaringen van leden en kun je vragen stellen aan experts. En we geven je een sneak preview in het nieuwe Handboek Saneringskrediet dat we aan het ontwikkelen zijn.

 25. Van 14:30 tot 15:30

  Kwaliteit leveren, hoe doe je dat?

  Door Joeri Eijzenbach, senior beleidsadviseur NVVK

  en projectbegeleider Marja van Houten, Pauline Ensing van CIIO 
  Wat gebeurt er met jou en je werkgever als jullie in plaats van processen checken uitgedaagd worden om de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren? Marja, Pauline en Joeri laten je ervaren wat het nieuwe Kwaliteitskader van de NVVK betekent voor jouw werk. Je maakt een zelftest, je gaat in gesprek over de effecten op de werkvloer en je krijgt inzicht hoe het Kwaliteitskader medewerkers stimuleert en activeert. Je hoort ook ervaringen uit de praktijk.

 26. Van 14:30 tot 15:30

  Een pauzeknop voor mensen met schulden

  Door Jolanda Hemmes-Blumers

  Door Dorothea van der Veen en Karen Nieuwenhuis, gemeente Amsterdam
  Tijdens een van de rondetafelsessies die afgelopen zomer georganiseerd werden door het ministerie van Sociale Zaken bleek dat schuldhulpverleners graag willen beschikken over een ‘pauzeknop’. Ook wel bekend onder de naam noodstop-procedure of pauzeknopprocedure. Amsterdam experimenteert er al mee en het CJIB introduceerde vorig jaar haar noodstopprocedure voor mensen met een CJIB-boete die ze niet kunnen betalen.

  De NVVK wil zich inzetten om een landelijke pauzeknop te lanceren waar zo veel mogelijk schuldeisers aan meedoen. Zo’n pauzeknop dient meerdere doeleinden. Met een landelijke pauzeknop kan schuldenrust gecreëerd worden. Daarnaast voorkomt een pauze onnodig oplopende incassokosten.

  Belangrijke voorwaarde voor een effectieve pauzeknop is wel dat mensen de pauzeknop weten te vinden. De verwachting is dat door de financiële gevolgen van Covid-19 er niet alleen meer, maar vooral ook andere doelgroepen geraakt zullen worden dan de groepen die we nu bij al de schuldhulpverlening zien. Daarom is het belangrijk om veel bekendheid te geven aan de pauzeknopmogelijkheden die er nu al zijn via bijvoorbeeld onze convenanten.

  Wat is er al, wat kun jij doen en waar werkt de NVVK aan? Gerard laat je de mogelijkheden zien en vertelt waar hij zelf aan werkt.