Overslaan en naar de inhoud gaan

Barneveld: '5% meer schuldregelingen dankzij vroegsignalering'

Barneveld: '5% meer schuldregelingen dankzij vroegsignalering'

3 februari 2021

De gemeente Barneveld (57.000 inwoners) verwacht dit jaar een grote toename van het aantal vroege meldingen van betalingsachterstanden. Daardoor zullen meer mensen met schulden vroegtijdig hulp krijgen zodat hun geldproblemen niet escaleren.

De toename van vroege meldingen is het gevolg van een wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening waardoor vroegsignalering een wettelijke taak van gemeenten wordt. Al voor die wetswijziging werkte Barneveld samen met woningcorporatie Woningstichting om betalingsachterstanden eerder te signaleren en op te lossen. Daarvoor gingen medewerkers van de woningcorporatie of een welzijnsorganisatie langs bij inwoners met een huurachterstand van 2 maanden. Dat gebeurde gemiddeld 3 keer per maand. Bij 15% van de meldingen kreeg de inwoner schuldhulpverlening.

Grote toename van meldingen van betalingsachterstanden

Het aantal partijen waarvan de gemeente signalen krijgt, neemt toe. van een groeiende groep landelijke vastelastenpartners waaronder de leden van Aedes, Energie Nederland, Vewin en Zorgverzekeraars Nederland. De gemeente verwacht dat het aantal vroege signalen hierdoor zal toenemen tot 250 per maand.

Vroegsignalering helpt 5% meer mensen aan tijdige hulp

Door de grote toename van meldingen kan Barneveld niet meer iedereen thuis bezoeken. De gemeente denkt dat dit ook niet nodig is. Veel mensen kunnen hun betalingsachterstand alsnog inlossen of zelf een regeling treffen. Daarom wordt de komende tijd gezocht naar criteria om te bepalen wie persoonlijk benaderd moet worden en wie schriftelijk. De gemeente schat d dat het aantal aanvragen voor schuldhulptrajecten (nu 150 per jaar) met 5% zal toenemen.

Makkelijker afspraken maken met landelijk convenant

Heeft jouw gemeente het convenant al getekend? Daarmee wordt het makkelijker om afspraken te maken met landelijke en lokale partijen die betalingsachterstanden kunnen signaleren. De NVVK ontwikkelde daarvoor een ondertekenplatform om op afstand overeenkomsten af te sluiten.