Overslaan en naar de inhoud gaan

Corona is test voor gemeenten: helpen ze ondernemers in problemen echt?

Corona is test voor gemeenten: helpen ze ondernemers in problemen echt?

17 maart 2020 Ondernemers

Zelfstandigen zonder personeel hebben het moeilijk tijdens de corona-crisis. De verwachting is dat velen het financieel niet redden vanwege enerzijds inkomstenderving en anderzijds doorgaande kosten.

Dat betekent dat er werk aan de winkel is voor gemeenten. Zeker nu onlangs de wijziging van de Wet Gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) is aangenomen. Die wijziging had onder andere als doel de onduidelijkheid op te heffen in de oorspronkelijke Wgs uit 2010. 

Schuldhulp ook voor zelfstandigen

Die onduidelijkheid betrof de toegang van zelfstandigen tot schuldhulpverlening. De verduidelijking draagt bij aan “brede toegang tot schuldhulpverlening, ook voor zelfstandigen”, zei Van Ark bij de presentatie van haar wetswijziging.

De NOS bracht al een achtergrondverhaal over zzp’ers en corona. "Als een mkb'er geen inkomsten heeft kunnen ze hun personeel niet meer betalen. Ik kan dan geen boodschappen meer doen", vertelt zzp’er Esther Tetteroo. Taxichauffeur Sebastièn werkte bijna een hele dag voor 31 euro omzet , vertelt hij de NOS.

Geen bedrijfsbeëindiging vragen

Gemeenten kunnen er dus niet meer omheen: ze moeten (schuld)hulp geven aan ondernemers. Nu vragen gemeenten ondernemers nog vaak eerst hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel te laten doorhalen, vertelde NVVK-bestuurslid en schuldhulpverlener voor ondernemers Jeanette Meersma onlangs op NPORadio1. Maar dan help je geen ondernemers, want dan zijn het ex-ondernemers.

Rug tegen de muur

Premier Rutte stipte het onderwerp ook nog aan in zijn toespraak tot het land over de corona-bestrijding. “Veel ondernemers staan opeens met hun rug tegen de muur”, zei de premier. “De mevrouw van het koffietentje op de hoek. De bloemenkweker, de transportondernemer, de zzp’er.” 

Het kabinet zal doen wat nodig is om ondernemers te steunen, zei Rutte. Er komt een ‘kanon aan maatregelen’ aan, volgens de politieke redactie van de NOS. Maar het eerste  adres waar zzp’ers de komende weken heen gaan als het water ze tot aan de lippen staat, is het gemeentehuis. 

NVVK-leden bieden graag hun expertise aan om ondernemers met schulden te begeleiden naar een schuldenvrije toekomst.

Sleutelwoorden

Ondernemers