Overslaan en naar de inhoud gaan

Schuldenknooppunt gaat realisatiefase in

Schuldenknooppunt gaat realisatiefase in

8 januari 2020 Schuldeisers

Met een kick-off bijeenkomst op dinsdag 7 januari in het NVVK-kantoor in Utrecht is het Schuldenknooppunt een nieuwe fase in gegaan. Meer dan 14 partijen nemen zitting in de Startgroep om het Schuldenknooppunt in de praktijk te gaan gebruiken.

‘Een belangrijke stap’, zegt Marianne Oostrik van het Schuldenknooppunt over de bijeenkomst. ‘Alle leden van deze groep hebben het voornemen met het Knooppunt te gaan werken. De meeste gaan dat al vanaf het tweede kwartaal van dit jaar doen.’

Vele malen sneller

Het Schuldenknooppunt laat schuldhulpverleners en schuldeisers sneller met elkaar communiceren om zo een schuldregeling tot stand te brengen. Het maakt een einde aan het gebruik van brieven, e-mails, allerlei verschillende portals en webformulieren. Door in het Knooppunt uniforme samenwerkingsafspraken met schuldeisers onder te brengen, komen schuldregelingen vele malen sneller tot stand dan nu het geval is.

  • Met het Schuldenknooppunt kunnen schuldhulpverleners en schuldeisers voortaan digitaal communiceren
  • Via een centraal knooppunt wisselen ze berichten uit: betrouwbaar, veilig, snel en uniform
  • Zo worden klanten effectiever en efficiënter geholpen bij het regelen van hun schulden

System-to-system koppeling

De schuldhulpverleners uit de startgroep stappen in via een system-to-system koppeling die de komende maanden gebouwd wordt door de bekende softwareleveranciers in de branche: Kred'IT, Stratech en EOS. Schuldeisers stappen in deze fase in via het up- en downloaden van schuldenlijsten. Later wordt voor hen de system-to-system koppeling ook interessant.

‘De startgroep komt vanaf nu elke maand bij elkaar om te bespreken hoe het berichtenverkeer, het proces en de juridische aspecten precies geregeld moeten worden’, vertelt Marianne Oostrik. ‘In het tweede kwartaal van dit jaar gaan ze het Schuldenknooppunt gebruiken. Hartstikke mooi dat we nu deze fase ingaan.’

20200108 Startgroep panorama

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Voor iedereen aantrekkelijk

Omdat zowel schuldeisers (energiebedrijven, zorgverzekeraars, overheid) als schuldhulpverleners aanhaken, krijgt het Schuldenknooppunt voldoende volume om voor iedereen aantrekkelijk te worden, aldus Marianne Oostrik. ‘We hebben vanuit de startgroep al een flinke groep van gebruikers. De Belastingdienst doet momenteel serieus onderzoek naar de vraag hoe zij aan kan haken. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft al in de Tweede Kamer gezegd dat ze van overheidsschuldeisers verwacht dat ze aan zullen haken.’

De NVVK ontwikkelt het Knooppunt samen met de VNG en met subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Werk je bij een NVVK-lid? Meld je dan aan voor de Donderdagmiddagsessie van volgende week donderdag 16 januari. Dan informeren we je over het Schuldenknooppunt, en luisteren we naar jouw input om het Schuldenknooppunt nog beter te maken.

Sleutelwoorden

Schuldeisers