Overslaan en naar de inhoud gaan

Adviesrecht gemeenten inzake bewind gesteund door Eerste Kamer

Adviesrecht gemeenten inzake bewind gesteund door Eerste Kamer

30 september 2020 BeschermingsbewindSchuldregeling

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel gemeenten adviesrecht te geven als iemand bij de rechter bewind aanvraagt dat door de gemeente betaald moet worden. De wet wordt naar verwachting per 1 januari 2021 van kracht.

De NVVK zat eerder dit jaar aan tafel bij de totstandkoming van dit gewijzigde wetsvoorstel, nadat een consultatieversie op veel kritiek kon rekenen uit de branche. Minister Dekker wijzigde toen zijn wetsvoorstel.

Versnellingstafel over schuldenbewind

Voor de NVVK is de nieuwe wet aanleiding om aan een ‘versnellingstafel’ in gesprek te gaan over de tijd die mag verstrijken tussen de start van een schuldenbewind en het eerste contact met de gemeente over de regeling van de schulden. Ook willen we tot afspraken komen over de informatie die een gemeente minimaal nodig heeft van bewindvoerders om schulden te kunnen gaan regelen. Meer eenheid in de dossiervorming komt de snelheid van het traject ten goede.

Bewindvoerders, schuldhulpverleners, vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, Wsnp-bewindvoerders en ervaringsdeskundigen nodigen we graag uit zich op te geven voor deze versnellingstafel. Uit de aanmeldingen stellen we dan een evenwichtige gespreksgroep van 10 personen samen. De bijeenkomst vindt naar verwachting in november plaats. Meer informatie heeft beleidsadviseur Marieke van der Veen.

Sleutelwoorden

BeschermingsbewindSchuldregeling