Overslaan en naar de inhoud gaan

Over Schulden in maatschappelijk perspectief; de andere kant van de medaille

 • Online Collegecyclus NVVK

Schulden in maatschappelijk perspectief; de andere kant van de medaille

Dit najaar organiseert de NVVK voor het eerst een collegereeks over Geldzorgen; Een wetenschappelijke blik op financiële hulpverlening. Diverse experts en wetenschappers belichten vanuit verschillend perspectief ons vak en dat levert interessante nieuwe inzichten op. 

Wat levert het kijken naar schulden vanuit filosofisch, maatschappelijk, economisch en sociaal perspectief op? Hoe goed doen we het internationaal perspectief en welke groepen komen er in Nederland minder goed vanaf? Welke gedragsinzichten hebben de psychologie en gedragseconomie ons de afgelopen jaren opgeleverd? Wat zijn de principes van stress-sensitieve dienstverlening en hoe kun je dit toepassen in ons werk? Wat betekent de psychologie van de schaarste en wat kunnen wij met die inzichten bij het benaderen van mensen? Hoe kun je mensen zodanig begeleiden, dat ze het zelf kunnen en nooit meer in de problemen / geldzorgen komen? Hoe zorgen we ervoor dat ook bij financiële problematiek en armoede mensen zich weer zelf eigenaar voelen van hun problemen en oplossingen? 

Onze voorzitter Marco Florijn zal de gesprekken tijdens de collegereeks begeleiden. De colleges vinden online plaats, één keer per maand en zijn telkens op een dinsdag van 16:00-19:00 uur. 

Programma per college 

 • 15:30: Inloop & netwerken
 • 16:00: College 1
 • 17:00: Pauze
 • 17:15: College 2
 • 18:15: Discussie & napraten
 • 19:00: Einde 

Bekijk het programma en de sprekers voor dit college

Voor wie?

Iedereen kan deelnemen aan de NVVK Collegereeks. Je kunt je inschrijven voor de gehele reeks of voor één college. Meld je je aan voor alle 5 colleges, dan betaal je voor 4 en krijg je de 5e gratis. Mocht je één of meerdere colleges niet kunnen, dan mag een collega als plaatsvervanger deelnemen (of we sturen je naderhand de link naar de uitzending). 

Kosten deelname

NVVK-leden betalen € 795 (normale prijs: € 995) voor deelname aan de hele collegereeks. Leden die zich voor één of meerdere colleges inschrijven, betalen € 199 per college (normale prijs: € 249). Voor niet-leden geldt de normale prijs van € 995 (per avond: € 249). 

Studiepunten

Een certificaat van deelname kan worden aangevraagd, evt. andere studiepunten in overleg. 

Aanmelden

Vul het aanmeldformulier in om je in te schrijven

Overzicht van alle colleges

 1. Schulden in maatschappelijk perspectief; de andere kant van de medaille - Cok Vrooman (14 sept) 
 2. Waarom mensen doen wat ze doen en hoe we dat een beetje kunnen bijsturen - Wilco van Dijk & Ruth Gonschorrek (5 okt) 
 3. Stress sensitief werken, hoe ga je om met mensen in de schulden? - Hanneke Mateman & Marc Mulder (2 nov) 
 4. Begeleiding en nazorg, belangrijk voor iedereen - Tamara Madern (7 dec) 
 5. Hoe zorg je dat mensen weer eigenaarschap over hun financiën krijgen? – Eelke Blokker (18 jan 2022)