Overslaan en naar de inhoud gaan

Schuldregeling en huwelijksvermogensrecht

Schuldregeling en huwelijksvermogensrecht

Help je als schuldhulpverlener of Wsnp-bewindvoerder mensen die na 1 januari 2018 trouwden zonder huwelijkse voorwaarden? Dan moet je voor het verdelen van hun afloscapaciteit een nieuwe berekeningsmethode hanteren. Die nieuwe methode moet je ook toepassen bij mensen die een partnerschap zonder voorwaarden aangingen.

Voor huwelijken vanaf 1 januari 2018

De NVVK en Bureau Wsnp ontwikkelden in 2019, samen met softwareleverancier Stratech, een handige berekeningssheet voor schulden waarbij het nieuwe huwelijksvermogensrecht van toepassing is. Die helpt om de kwaliteit van de berekening van uitdelingen in schuldregelingen en Wsnp-dossiers te vergroten.

Op 16 november 2020 gaf Bureau Wnsp samen met de NVVK een Webinar over de toepassing van de rekensheet. Je kunt het webinar terugkijken via YouTube. Bij het webinar hoort ook een presentatie (pdf, 573 kB) en een voorbeeld (xlsx).

Voor huwelijken tot 31 december 2017

Voor huwelijken van voor 2018 gelden de oude regels uit 2012 nog. Meer informatie vind je in de notitie 'Schuldregeling en huwelijk' van september 2013 die in november 2020 is bijgewerkt.

Notitie Schuldregeling en huwelijksvermogensrecht (pdf, 382 kB) Alleen voor leden

Kennisbank

Jaar

2020

Sleutelwoorden

Schuldregeling