Overslaan en naar de inhoud gaan

Schuldregeling en huwelijksvermogensrecht

Schuldregeling en huwelijksvermogensrecht

Help je als schuldhulpverlener of Wsnp-bewindvoerder mensen die na 1 januari 2018 trouwden zonder huwelijkse voorwaarden? Dan moet je voor het verdelen van hun afloscapaciteit een nieuwe berekeningsmethode hanteren. Die nieuwe methode moet je ook toepassen bij mensen die een partnerschap zonder voorwaarden aangingen.

Praktische handleiding bij Notitie schuldregeling en huwelijksvermogensrecht

In de praktijk blijkt er veel onduidelijkheid te zijn over het categoriseren van het vermogen (zowel positief als negatief) van beide partners. Wij zien dat die informatie, in al haar volledigheid, vragen oproept bij het dagelijkse werk van onze leden. Daarom is op basis van die informatie een praktische aanpak voorgesteld, die in lijn is met de nieuwe wetgeving. Deze aanpak stelt doorloopsnelheid in het dossier boven juridische zekerheid. Voor die aanpak vind je in de notitie enkele aandachtspunten en een gecategoriseerde schuldenlijst, die je helpt om de juiste categorie te bepalen.

Let op: dit is een praktische handleiding bij de uitgebreide (juridische) informatie over deze wetswijziging. De informatie is ook gebaseerd op die informatie. Dus we raden je aan om de uitgebreide informatie in ieder geval door te nemen én de webinar te volgen alvorens je de praktische handleiding gebruikt.

Praktische handleiding bij Notitie schuldregeling en huwelijksvermogensrecht (pdf, 250 kB)

Volledige informatie huwelijken vanaf 1 januari 2018

De NVVK en Bureau Wsnp ontwikkelden in 2019, samen met softwareleverancier Stratech, een handige berekeningssheet voor schulden waarbij het nieuwe huwelijksvermogensrecht van toepassing is. Die helpt om de kwaliteit van de berekening van uitdelingen in schuldregelingen en Wsnp-dossiers te vergroten.

 Alle informatie op een rij:

Op 16 november 2020 gaf Bureau Wnsp samen met de NVVK een Webinar over de toepassing van de rekensheet. Je kunt het webinar terugkijken via YouTube. Bij het webinar hoort ook een presentatie (pdf, 573 kB) en een voorbeeld (xlsx).

Voor huwelijken tot 31 december 2017

Voor huwelijken van voor 2018 gelden de oude regels uit 2012 nog. Meer informatie vind je in de notitie 'Schuldregeling en huwelijk' van september 2013 die in november 2020 is bijgewerkt.

Notitie Schuldregeling en huwelijksvermogensrecht (pdf, 382 kB) Alleen voor leden

Kennisbank

Jaar

2020

Sleutelwoorden

Schuldregeling