Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ondernemer wordt zelf ingeschakeld bij plan wegens schulden'

'Ondernemer wordt zelf ingeschakeld bij plan wegens schulden'

3 juni 2020 Beslag

Ondernemers denken nogal eens dat alles hen uit handen getrokken wordt als ze hulp zoeken vanwege schulden. Dat is niet zo, benadrukt NVVK-voorzitter Marco Florijn in een interview bij RTL-Z. "Er wordt juist heel sterk samen met de ondernemer gekeken naar de levensvatbaarheid van zijn bedrijf".

Een schuldhulpverlener die gespecialiseerd is in hulp aan ondernemers zal, als er toekomstperpsectief is, alles doen om de ondernemer verder te helpen, vertelde Marco Florijn bij RTL-Z. Door te zoeken naar steunmogelijkheden, door te overleggen met de Belastingdienst en door samen met de ondernemer de beste oplossing voor de toekomst te zoeken. "Leden die zich hiermee bezighouden, leveren maatwerk", aldus Florijn.

Steunpakket magerder

Het huidige steunpakket van de overheid is goed en keert snel uit, constateerde Florijn in het interview. "Maar banken en schuldeisers hebben nu veel uitstel gegeven, mede naar aanleiding van oproepen van de overheid en van ons. Die vorderingen komen er natuurlijk wel alsnog aan. Tegelijk dalen inkomsten, lopen kosten door en wordt de gemiste omzet niet zomaar ingehaald. Bovendien kijkt de overheid in de nieuwe steunmaatregelen ook naar het inkomen van partners. Daardoor wordt het steunpakket ineens veel magerder, terwijl het moeilijk is om zomaar je uitgavenpatroon aan te passen, bijvoorbeeld de kosten van je huis.

Florijn pleitte in de uitzending voor de komst van een regionaal loket voor ondernemers. "Er zijn nu verschillende organisaties die zich met de steunmaatregelen bezighouden, een regionaal loket bundelt dat".

Schakel specialisten in

Zowel ondernemers als particulieren moeten zo snel mogelijk hulp zoeken als er financiële zorgen zijn, benadrukte Florijn tijdens het interview. "Ondernemers moeten zelf ook aangeven dat er speciale schuldhulp voor ondernemers is, want veel gemeenten weten dat niet goed. Daarom geven we daar in deze tijd veel aandacht aan. Er zijn aparte regelingen voor ondernemers, waar specialisten de gemeenten bij kunnen helpen." 

Meer informatie

Sleutelwoorden

Beslag