Overslaan en naar de inhoud gaan

AFM bezorgd over leasen zonder leennorm

AFM bezorgd over leasen zonder leennorm

25 mei 2020 Beslag

Koop je een wasmachine via private lease, dan checkt niemand of dat wel in je budget past.  De Autoriteit Financiele Markten is bezorgd, de VVD-Kamerfractie wil weten of schuldhulpverleners last hebben van deze geldschieters.

In haar jaaroverzicht stelt de AFM dat je tegenwoordig abonnementen op ‘bijna alles’ kunt krijgen. Auto’s, wasmachines, bedden, meubels, zonnepanelen. Zo’n abonnement is niets anders dan een ‘private’ of ‘operational’ leasecontract. Het zijn abonnementen waar je de eerste jaren vaak alleen met een flinke boete vanaf komt, schrijft de AFM. Voor kredietverstrekking gelden leennormen, wie een private leasecontract tekent is vogelvrij. Volgens VVD-Kamerleden adverteren aanbieders zelfs met de ‘aanbeveling’ dat BKR niets registreert.

“Daarom vragen wij de minister van Financiën om private lease ook onder het gedragstoezicht van de AFM te brengen, net zoals consumptief krediet”, aldus manager Marktintegriteit en Handhaving Eva-Lotte Bakker van de AFM. “Wat we concreet gaan doen als het zo ver is, zijn we nu aan het uitwerken. We denken aan een toepassing van de leennormen, het registreren van (langdurige) leasecontracten bij BKR, het maximeren van de kosten en regels rondom reclame voor zulke producten: het moet voor consumenten heel duidelijk zijn hoeveel ze er (op lange termijn) aan kwijt zijn.”

Private lease en problematische schulden

De VVD-Kamerleden Wörsdorfer, Aartsen en Van der Linde stelden vragen over het AFM-bericht aan onder andere staatssecretaris Tamara van Ark. Zij heeft armoede- en schuldenbeleid in haar portefeuille. 

“In hoeverre heeft de overheid zicht op het aangaan van private lease door mensen die het risico lopen in een positie van problematische schulden te geraken”, willen de VVD’ers weten. 

Hinder bij werk schuldhulpverleners

Ook zijn ze benieuwd of deze financieringsvariant het werk van schuldhulpverleners bemoeilijkt. “In hoeverre ondervinden schuldhulpverleners in hun werkzaamheden bij het op orde brengen van de financiën van schuldenaars hinder van de aanwezigheid van private lease contracten?”, is de tweede vraag van de Kamerleden.
 
Ze spreken het vermoeden uit dat mensen door private leasecontracten te zware financiële lasten op hun schouders nemen. Daarom wil het trio ook weten wanneer zo’n contract aangemeld moet worden bij het Bureau Kredietregistratie. 

Ervaringen? Deel ze met ons

Zie jij vaker dan vroeger private leasecontracten langskomen in je werk? Hoe reageren die partijen op voorstellen om te saneren? Laat het ons weten, dan kijken we welke rol de NVVK op dit gebied op zich kan nemen. Als de resultaten er aanleiding toe geven, organiseren we een bijeenkomst waarin we je bijpraten over de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Meer informatie

Sleutelwoorden

Beslag