Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten aan zet bij corona-hulp voor zzp'ers

Gemeenten aan zet bij corona-hulp voor zzp'ers

19 maart 2020 Ondernemers

Het steunpakket van de overheid voor ondernemers komt eigenlijk neer op de introductie van een bijstandsregeling voor zzp’ers zonder dat ze hun bedrijf op hoeven te geven. Zo vat Rutger Groot Wassink, de Amsterdamse wethouder Werk, het corona-pakket voor ondernemers samen.

Zijn conclusie is opgetekend door Het Parool, dat ook schrijft dat zich binnen enkele dagen al 2350 Amsterdamse zzp’ers meldden die een beroep willen doen op de regeling. Amsterdam kent 80-90.000 zelfstandigen, volgens de krant.

De maatregelen van het kabinet zijn goed nieuws voor kleine zelfstandigen en zzp'ers. De Bbz was altijd alleen voor 'levensvatbare bedrijven', en het kostte vaak maanden om na een aanvraag vast te stellen of een bedrijf levensvatbaar was. Dat is nu losgelaten. 

Aankloppen bij gemeente

Al jaren vormen zzp’ers een belangrijke doelgroep bij ons werk. Zij gaan voor steun aankloppen bij hun gemeente. Dat kan gelukkig al bij veel gemeenten, maar we weten dat een groot deel van de gemeenten in Nederland de dienstverlening aan zzp’ers nog niet goed ingeregeld heeft. Hopelijk blijkt in de komende weken dat dit veranderd is.

Hulp van NVVK-leden

Minister Koolmees adviseerde zzp’ers tijdens de persconferentie: ´Ga nou niet allemaal morgen direct naar dat loket´. Gemeenten moeten de tijd krijgen om de maatregelen vorm te geven.

Ze kunnen daarbij een beroep doen op onze leden met expertise in het behandelen van aanvragen én het bieden van schuldhulpverlening voor ondernemers. Hier staat een overzicht van leden die zich exclusief richten op ondernemersdienstverlening.

Schuldhulpverlening aan ondernemers en ex/ondernemers is een specialisme, omdat de dossiers juridisch complexer en uitgebreider zijn. Bovendien gelden er meerdere regelingen waarop ondernemers een beroep kunnen doen. Specialistische schuldhulpverleners weten waar ze op moeten letten.

Uitvoeringsproblemen? Meld ze

Werk je in schuldhulpverlening, bewindvoering of budgetbeheer en loop je tegen uitvoeringsproblemen aan? Meld ze bij je gemeente en bij de NVVK, dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen. NVVK-leden kunnen bovendien vragen stellen in de Community.

Sleutelwoorden

Ondernemers