Overslaan en naar de inhoud gaan

Langgekoesterde wens NVVK wordt werkelijkheid: einde aan toeslagen

Langgekoesterde wens NVVK wordt werkelijkheid: einde aan toeslagen

22 januari 2020 LobbyToeslagen

Het T-woord is eruit: premier Rutte liet dinsdag weten dat zijn kabinet het huidige toeslagensysteem beëindigt. Voor het volgende kabinet bereidt hij vast een alternatief voor. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van de NVVK-leden in vervulling. Te vaak zagen we de afgelopen jaren toeslagen als bron van schulden opduiken.

In een Kamerdebat over het onderwerp deelde Rutte de koerswijziging mee. Het wordt een grote klus, zei de premier, waarvoor geen taboes gelden. We zijn blij met de koerswijziging; al vanaf het aantreden van het huidige kabinet drongen we aan op deze beslissing. Als NVVK zullen we het proces van zo dichtbij mogelijk volgen en onze kennis en ervaring delen.

Maximum reactietermijn schuldeiser

Eerder op dinsdag besloot de Tweede Kamer dat zij van schuldeisers wil dat die binnen een maximale termijn reageren op een voorstel om schulden te regelen. Ook daarvoor hebben we als NVVK veelvuldig gepleit. "We hebben dat tweeeneenhalf jaar geleden al geagendeerd. We zijn blij met deze beslissing. Het levert fijne samenwerking op voor een beter werkend systeem. Zo kunnen we meer mensen beter helpen', zegt NVVK-voorzitter Marco Florijn. De wens van de Kamer ligt in de vorm van een motie nu op het bureau van staatssecretaris Van Ark.

Wie schulden maakt moet die in principe terugbetalen, is ons uitgangspunt. Maar het proces van schulden regelen zal soepeler lopen als de maximum reactietermijn van kracht wordt.

75 % akkoord: dan iedereen akkoord

Dat geldt ook voor een andere motie die dinsdag aangenomen werd. Daarin vraagt de Kamer aan staatssecretaris Van Ark te onderzoeken of weigerachtige schuldeisers gedwongen kunnen worden akkoord te gaan als voor 75 % van het totale schuldbedrag een akkoord is bereikt met de betrokken schuldeisers. Theoretisch gezien tast dit het recht op eigendom aan, anderzijds is het voor het schuldregelen wel belangrijk dat een voorstel dat aantoonbaar draagvlak heeft, omgezet kan worden in een daadwerkelijke schuldregeling. Ook dit onderwerp blijven we volgen, waarbij we rekening houden met zowel de belangen van schuldeisers als hulpvragers.

Sleutelwoorden

LobbyToeslagen