Overslaan en naar de inhoud gaan

Staatssecretaris bij Stadsring51: 'Boete heeft weinig zin als je diep in de schulden zit'

Staatssecretaris bij Stadsring51: 'Boete heeft weinig zin als je diep in de schulden zit'

17 januari 2020 LobbySchuldeisersSociale Kredietverlening

'Een boete is er niet voor niets. Het is een prikkel om een rekening te betalen', zei staatssecretaris Van Ark tijdens haar bezoek aan NVVK-bestuurslid Dick van Maanen, directeur van schuldhulpverlener en kredietbank Stadsring51 in Amersfoort. 'Maar het heeft weinig zin als mensen diep in de schulden zitten. Dan wordt het een opeenstapeling van boetes.'

De staatssecretaris deed haar uitspraken naar aanleiding van een oproep van Dick van Maanen om schuldeisers niet langer zomaar toe te staan boetes op te leggen. 'Laat schuldeisers eerst onderzoek doen of er sprake is van schuldenproblematie', bepleit Van Maanen. Wat hem betreft komt er een wettelijk verbod om boetes op te leggen bij mensen met problematische schulden.

Van Ark 'staat open voor het idee', meldt Omroep Utrecht op haar site. Tegelijk benadrukte ze het systeem van een boete waardevol te vinden. "Van mij vraagt het dat ik er goed naar kijk waar we mensen kunnen helpen. Dat doen we al op een aantal punten, maar misschien mag er nog wel een tandje bij', aldus Van Ark tegenover Omroep Utrecht.

Meer uitgesproken was Van Ark over het schuldsaneringsfonds waarmee Stadsring51 sinds de zomer mensen met schulden helpt. Hun schuldeisers worden in een keer afgekocht zodat er nog maar één schuldeiser overblijft: Stadsring51. Van Ark noemde deze werkwijze 'innovatief en daadkrachtig'.

De werkwijze van Stadsring51 kan landelijk toegepast worden als het Landelijk Waarborgfonds Saneringskrediet (pdf) van de grond komt. Daar wordt momenteel overleg over gevoerd door de 23 Nederlandse Kredietbanken en het ministerie van Sociale Zaken.

Sleutelwoorden

LobbySchuldeisersSociale Kredietverlening