Overslaan en naar de inhoud gaan

'Hou tandarts toegankelijk voor mensen met schulden'

'Hou tandarts toegankelijk voor mensen met schulden'

28 januari 2021

Ook mensen met schulden moeten naar de tandarts of de fysiotherapeut kunnen, vindt de Tweede Kamer. In een breed gesteunde motie vragen ze minister Van Ark van Volksgezondheid om een regeling zodat mensen met schulden niet meer uit de aanvullende verzekering gezet worden.

“We willen de aanvullende verzekering ook beschikbaar houden voor mensen in de schuldhulpverlening”, verklaarde Kamerlid Wim-Jan Renkema van GroenLinks tijdens een parlementair overleg over de zorg. “Zij worden nu vaak uit hun aanvullende verzekering gezet. Dat is soms door de zorgverzekeraar, als mensen daar schulden hebben, maar soms gaan ook schuldhulpverleners of bewindvoerders daartoe over, omdat de aanvullende verzekering vrijwillig is en dat dus kosten zijn die je kunt besparen.”

'Betrek verzekerde bij besluit'

Dat is ongewenst, vindt Renkema. “Wij willen het verzekeraars en schuldhulpverleners verbieden om eenzijdig die keuze voor de verzekerde te maken. De aanvullende verzekering zou wat ons betreft moeten kunnen doorlopen. Dan wordt mogelijk iets minder terugbetaald van de schulden, maar heeft iemand wel toegang tot mondzorg en andere belangrijke zorg.”

Via een motie vroeg hij minister Van Ark om “te onderzoeken hoe wet- en regelgeving aangepast kan worden, zodat mensen in de schuldhulpverlening niet direct hun aanvullende verzekering verliezen.”

De motie werd ondersteund door Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. Tijdens de stemming over de motie bleken 149 van de 150 Kamerleden achter de motie te staan.

NVVK-advies: verzeker ook aanvullend

De NVVK heeft overigens al langer het beleid dat het handhaven van een aanvullende zorgverzekering 'dringend aanbevolen' wordt. Het kan voorkomen dat er in indidivudele gevallen beredeneerd van afgeweken wordt, bijvoorbeeld als iemand een gezond gebit heeft en fysiek in een goede conditie verkeert.

We zijn inmiddels met het ministerie van VWS in gesprek over het onderwerp.