Overslaan en naar de inhoud gaan

Kredietbank Nederland lanceert crisisteam Huisuitzettingen

Kredietbank Nederland lanceert crisisteam Huisuitzettingen

18 september 2020 Financiële begeleiding

Corona brengt mensen in financiële problemen. Kredietbank Nederland verwacht daarom een stijging van het aantal woningontruimingen. De bank heeft een crisisteam opgezet om ontruimingen te voorkomen.

Gezinnen die uiteenvallen, hoge kosten voor herhuisvesting, een gemeentelijk team dat volledig in beslag genomen wordt door de crisissituatie: (dreigende) woningontruimingen zijn een zware belasting voor alle betrokkenen.

Bij een dreigende ontruimingen is het heel belangrijk dat gemeente, woningbouwvereniging, deurwaarders en schuldhulpverlening met elkaar in contact treden. Zo komen de inwoners tijdig in beeld en worden crisissituaties voorkomen. Kredietbank Nederland zet specialisten crisisinterventie in die op dagelijkse basis bezig zijn met crisissituaties en de gemeenten ondersteunen.

Crisisteam kleurt buiten de lijntjes

Naast de specialisten crisisinterventie staat er nog een team achter de schermen klaar dat administratieve en zonodig juridische ondersteuning levert. Het team kent de routes, heeft vele jaren schuldhulpverlening op zak, treedt snel en flexibel op en beschikt over lef om ook ‘buiten de lijntjes te kleuren’. Alles om de opdrachtgever én de inwoner via een minnelijke, dan wel wettelijke weg door de crisissituatie te loodsen en het schuldhulpverleningstraject te kunnen starten. Een middel dat daarbij vaak gebruikt wordt is het moratorium.

Moratorium tegen huisuitzetting

Een moratorium (afkomstig van het Latijnse morari, uitstellen) beschermt de inwoner tegen huisuitzetting en afsluiting van zorgverzekering, gas, elektra en water. Het wordt via een verzoekschrift bij de rechtbank aangevraagd en door een rechter uitgesproken. Een moratorium duurt maximaal 6 maanden of totdat alle schuldeisers akkoord zijn gegaan met het schuldhulpverleningsvoorstel.

Budgetbeheer inzetten

Het stabiliseren van de financiële situatie van een inwoner met schulden neemt veel tijd in beslag. Een moratorium geeft tijdelijk extra ruimte om te werken aan een stabiele, schuldenvrije toekomst. Hiermee is een moratorium een middel om tot een duurzame en structurele oplossing voor de schuldenproblematiek van de inwoner te komen. De ervaring leert dat een klant die in een crisissituatie verkeert, vaak meerdere schulden heeft, want het niet betalen van de huur is meestal het laatste waar klanten toe over gaan. Gecombineerd met de inzet van budgetbeheer wordt (meer) stabiliteit geboden omdat niet alleen de huurschuld, maar alle schulden van de schuldenaar worden aangepakt. Een voorwaarde voor het toekennen van het moratorium is dat de lopende huur stipt wordt betaald. Met de inzet van budgetbeheer wordt dat gewaarborgd.

Ook voor ZZP’ers

Ook bij inwoners die zzp’er zijn is het crisisteam inzetbaar. Kredietbank Nederland maakt een analyse van de situatie bij een dreigende uithuiszetting of een andere crisissituatie, en zet maatwerk in om de inwoner te helpen.

www.kredietbanknederland.nl

Sleutelwoorden

Financiële begeleiding