Overslaan en naar de inhoud gaan

Schulden-wethouders rapporteren Máxima wat ze gaan doen

Schulden-wethouders rapporteren Máxima wat ze gaan doen

28 februari 2020 Preventie

Hare Majesteit Koningin Máxima ontvangt woensdagmiddag 18 maart op Paleis Noordeinde wethouders van ruim 40 gemeenten. Ze ondertekenen dan samen het pact ‘Op weg naar een schuldenzorgvrij Nederland’.

Het pact is ontwikkeld in samenwerking met SchuldenlabNL. De gemeentelijke ondertekenaars van het pact gaan met SchuldenlabNL werken aan vermindering van de schuldenproblematiek.

Tijdens een bijeenkomt in november drong koningin Máxima er bij de gemeenten op aan zich te verbinden aan minimaal twee van de vier methoden die SchuldenlabNL als 'succesvol' heeft gekwalificeerd.

Máxima: maak concrete afspraken

"Als iets goed werkt in Den Haag en in Almelo – in het westen en in het oosten – dan werkt het waarschijnlijk óók goed in het noorden en het zuiden", zei koningin Máxima in november. "Daarnaast zou U baat kunnen hebben bij de landelijke samenwerking met private partners die zich graag inzetten om dit probleem op te lossen: banken, zorgverzekeraars, deurwaarders, energiebedrijven, woningbouwcorporaties en vele andere partijen."

Ze maakte in november duidelijk dat ze van gemeenten verwacht dat die in actie komen. "Ik hoop echt dat we over een maand of drie met zoveel mogelijk gemeenten concrete afspraken kunnen maken over een efficiënte en effectieve aanpak van de schuldenproblematiek. Laten we de krachten bundelen. Laten we versnellen", aldus de koningin vier maanden geleden.

De vier aanpakken die SchuldenlabNL selecteerde vormen een beproefde aanpak om mensen schuldenzorgvrij te maken. Het gaat om Collectief Schuldregelen, de Doorbraakmethode, het Jongeren Perspectief Fonds en de Nederlandse Schuldhulproute. De keuze voor een aanpak is mede afhankelijk van de soort schuldenproblematiek die de gemeente aan wil pakken.

NVVK-leden meldden veel gemeenten aan

Veel gemeenten gaven gehoor aan de koninklijke oproep. Het aantal aanmeldingen liep vooral snel op toen verschillende Kredietbanken (leden van de NVVK) de gemeenten waarvoor zij werken enthousiasmeerden. Daardoor sloten in korte tijd tientallen gemeenten zich aan.

Koningin Máxima houdt een toespraak op de bijeenkomst, evenals staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarnaast vertelt een aantal mensen over hun persoonlijke ervaringen en de impact van de schuldhulpverlening op hun leven.

Naast wethouders zijn ook vertegenwoordigers uit andere overheidsorganisaties, de bankensector, woningcorporaties en energieleveranciers aanwezig. De NVVK is ook vertegenwoordigd. 

SchuldenlabNL: voor een schuldenzorgvrij Nederland

Stichting SchuldenlabNL is opgericht in 2018 als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen. Het heeft als doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken. Ook de NVVK participeert in SchuldenlabNL. We ondersteunen onder andere bij de invoering van Collectief Schuldregelen. Op de langere termijn wordt 'Collectief Schuldregelen' belegd bij de NVVK. Daarmee borgen we deze werkwijze voor de toekomst en dragen we zorg voor de verdere ontwikkeling ervan. Samen met de landelijke convenanten leidt dat tot een sluitend afsprakensysteem tussen schuldeisers en schuldhulpverleners.

Koningin Máxima was aanwezig bij de oprichting van SchuldenlabNL in 2018 en ook bij de lancering in 2019 van het lokale Schuldenlab Almelo.

Meer weten over Collectief Schuldregelen? Bezoek onze Studiedag Slimmer, Sneller, Beter, op 7 april in Utrecht.

Sleutelwoorden

Preventie