Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkiezing van dé Financiële Hulpverlener van 2024

2022 Uitreiking Financieel hulpverlener van het Jaar

Op 14 mei 2024 maken we tijdens het NVVK-congres bekend wie dé Financiële Hulpverlener van 2024 wordt. Tot en met 1 maart was het mogelijk jezelf aan te melden of iemand voor te dragen. Aanmelding stond open voor alle professionele financiële hulpverleners die mensen met schulden helpen om hun financiële problemen op te lossen, zoals schuldhulpverleners, budgetbeheerders of -begeleiders, beschermings- en WSNP-bewindvoerders. Van gemeenten, kredietbanken maar ook van particuliere organisaties voor schuldhulpverlening.

De aanmelding is inmiddels gesloten. Uiterlijk 2 april worden de finalisten gepubliceerd op deze pagina, en kan iedereen t/m 6 mei stemmen op zijn of haar favoriet. Op 14 mei wordt de winnaar bekendgemaakt op het congres van de NVVK in Tivoli-Vredenburg in Utrecht. 

Waarom deze verkiezing?

Als financiële hulpverlener ben je onmisbaar bij het realiseren van de regeringsambitie om in 2030 het aantal mensen met schulden te halveren. Financiële hulpverleners zetten alles in het werk om hulpvragers sneller schuldenvrij te krijgen en financieel zelfredzaam te maken.

Jouw werk verdient erkenning, waardering en aandacht

Jouw werk kent flinke uitdagingen. Je moet vertrouwen winnen, gecompliceerde situaties tot een goed einde brengen, schuldeisers meekrijgen en ook werken aan gedragsverandering, zodat hulpvragers na het traject uit de schulden blijven. Dat vereist een lange adem en veel doorzettingsvermogen. Het afbreukrisico is vaak hoog, en ontevreden klanten laten dat luidkeels via de (sociale) media weten.

Die inzet verdient erkenning en waardering. Met de verkiezing geven we de financiële hulpverlening een gezicht. Deelnemers krijgen de kans over hun werk te vertellen aan een publiek dat ze anders niet zo snel bereiken. De aandacht kan de drempel verlagen om zelf de stap naar een hulpverlener te zetten.

Wat zijn de criteria?

Natuurlijk versta je je vak en dat laat je ook zien. Je hebt visie en een beeld van wat er nodig is. Je blijft leren, verbeteren en vernieuwen. Je bent toegankelijk en je luistert goed naar de hulpvrager. Je werkt met andere partijen samen, ook als het lastig is. Je bent gedreven, hebt overtuigingskracht, motiveert en ondersteunt.

In 2024 besteedt de jury bij de beoordeling extra aandacht aan de manier waarop je de hulpvragers begeleidt om ervoor te zorgen dat ze financieel zelfredzaam worden.

Lees hier meer over de selectiecriteria (pdf, 130 kB)
-

Hoe verloopt het selectieproces?

Na sluiting van de aanmeldperiode op 1 maart, worden uit de aanmeldingen maximaal 12 genomineerden geselecteerd. De jury kiest uit deze genomineerden drie finalisten, die op uiterlijk 2 april bekend gemaakt worden, waarna iedereen tot en met 6 mei online kan stemmen op zijn of haar favoriet. De finalist met de meeste stemmen is de winnaar.

Wie zit er in de jury?

Juryvoorzitter: Marco Florijn, Voorzitter NVVK

Leden jury

 • Anna Custers, Lector Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam
 • Vivian den Hartogh, Promovenda, senior onderzoeker en projectleider lectoraat Schulden en Incasso en Ontwikkelaar en docent AD Sociaal Financiële Dienstverlening aan de Hogeschool Utrecht 
 • Diana van der Horst, Sociaal werker wijkondersteuning, Wijkteam Centrum en Rozenprieel Haarlem en tevens ervaringsdeskundige
 • Thushari Koppejan, Coördinator & Consulent Vroegsignalering /Crisis bij GR De Bevelanden en finalist Verkiezing Financiële Hulpverlener van 2022 
 • Linda Voortman, Wethouder gemeente Utrecht

Wanneer is de uitreiking en wat kan je winnen?

De winnaar wordt bekendgemaakt op het NVVK-congres op 14 mei in Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Hij of zij ontvangt naast de titel Financiële Hulpverlener van 2024 ook € 2.000,- om te besteden aan een goed doel in de financiële hulpverlening.

De drie finalisten krijgen daarnaast begin april, direct na bekendmaking van hun finaleplaats, een gratis media- en presentatietraining door een professionele trainer. Zodat ze succesvol als ambassadeur voor hun vak kunnen optreden, hun kandidatuur kunnen promoten en stemmen kunnen werven, onder andere met een korte video. Ook krijgen ze gratis toegang tot alle onderdelen van het NVVK-congres. Ook alle genomineerden die geen finalist zijn geworden, krijgen gratis toegang.

Wanneer kan je je aanmelden?

Je kunt je tot en met 1 maart 2024 aanmelden of iemand voordragen.

Op de foto de 3 finalisten van 2022, Annika van der Mee, Thushari Koppejan en Marjorie Malbons.

Nieuws over Financiële Hulpverlener van het jaar

 1. NVVK-FHJ-logo-RGB-1000px-231218.jpg

  Nog 4 dagen om je aan te melden of iemand voor te dragen!

  Word jij of je collega Financiële Hulpverlener van 2024? Aanmelden kan t/m 1 maart

  26 februari 2024

  Zet die (valse) bescheidenheid opzij en meld jezelf of die fantastische collega aan! Eerdere finalisten Marjorie Malbons van Stichting Mait en Thushari Koppejan van GR de Bevelanden vertellen je wat deelname hen heeft opgeleverd. 

 2. Congresbanner-V2-14mei-788 x 500-100.jpg

  NVVK-congres: over hulp met oog voor zelfbeschikking

  ‘Met jou wil ik door' | Stevige basis, duurzaam resultaat

  5 februari 2024

  726.000 mensen hebben schulden, slechts een kwart meldt zich voor hulp. Hoe komt dat? Helpt het om eens kritisch naar onszelf en ons hulpaanbod te kijken? ‘Maak persoonlijke controle en grip op het leven uitgangspunt,’ betoogt professor Will Tiemeijer op ons congres op 14 mei in Tivoli Vredenburg (Utrecht).

 3. Marjorie FP.jpg

  Meld je uiterlijk 1 maart aan of draag iemand voor

  Je verdient het om Financiële Hulpverlener van 2024 te worden!

  24 januari 2024

  Jouw werk verdient erkenning en waardering. Daarom organiseren we dit jaar weer de verkiezing van de Financiële hulpverlener van het jaar. Meld jezelf aan of een collega! Bekijk de video waarin Marjorie Malbons, finalist uit 2022, vertelt waarom het een heel goed idee is om jezelf of een collega aan te melden.