Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkwijzer ondernemers

Proactief benaderen

Ondernemers komen dikwijls te laat in beeld bij schuldhulpverleners. Daardoor is er vaker sprake van crisisgevallen, die veel bovendien tijd en aandacht kosten. Om dit te voorkomen, helpt het om er eerder bij te zijn. 

Wat kun je doen?

  • Zorg dat collega’s binnen de gemeente, sociale teams en lokale organisaties (of zelfs de ondernemersvereniging) je weten te vinden. Ondernemers die hulp willen, kunnen zij dan sneller aan je koppelen.
  • Deel jouw ervaringen met ondernemers met collega's van vroegsignalering. Zo weten zij waar ze op moeten letten en hoe ze deze inwoners het beste kunnen bereiken.
  • Leg contact met accountants en boekhouders. Je kunt hen bijvoorbeeld vragen om klanten die niet meer betalen, naar jou door te verwijzen.
  • Maak afspraken met lokale samenwerkingspartners over het doorverwijzen en overdragen van hulpvragers.
  • Zet op een rijtje welke andere vormen van hulp er zijn, zoals hulp bij het ontwikkelen van financiële vaardigheden of hulp bij de boekhouding. Ondernemers die (nog) geen schuldhulpverlening willen of nodig hebben, kun je dan toch doorverwijzen naar de juiste plek.

Tip

Tip.svg

In de gemeente Zutphen loopt een schuldhulpverlener met ervaring met ondernemers mee met de vroegsignalering. Doordat hij zijn kennis deelt, kunnen ze samen ondernemers beter bereiken en hen aanmoedigen om hulp te accepteren.

Laagdrempelig aanmelden

Wil je ondernemers eerder bereiken, maak de aanmelding dan laagdrempelig. Ondernemers die hulp nodig hebben, denken namelijk niet altijd als eerste aan de gemeente.

Wat kun je doen?

  • Zorg dat je website toegankelijk is. Ook moet het voor ondernemers duidelijk zijn dat ze bij de gemeente om hulp kunnen vragen.
  • Gebruik de toolkit van de VNG voor de communicatie met ondernemers in zwaar weer. Hier vind je praktische tips, zoals de toon en woordkeuze, en voorbeeldteksten voor op de website.
  • Bied open spreekuren aan, zodat ondernemers kunnen binnenlopen met alle financiële vragen, zonder dat ze zich eerst moeten aanmelden of formulieren moeten invullen.
  • Geef het aanmelden een andere naam, zoals 'kennismakingsgesprek' of 'informatiegesprek'.
  • Wees flexibel bereikbaar, zodat verschillende typen ondernemers ruimte vrij kunnen maken op een tijdstip dat bij hen past.
  • Laat de ondernemer kiezen waar het eerste gesprek plaatsvindt. Faciliteer dit op een neutrale plaats die niet of amper herkenbaar is als gemeentelijke hulpverlening.

Tip

Tip.svg

Bij Ondernemer Centraal van de gemeente Utrecht heet een aanmelding 'toekomstgesprek'. De focus van het gesprek ligt daardoor niet op het probleem, maar op de vraag: wat heb je nodig om weer verder te kunnen?

Tip

Tip.svg

Het ROZ Ondernemerspunt is er voor ondernemers uit de Achterhoek en Twente. Zij vinden hier tal van diensten in een inspirerende ondernemersomgeving. De focus ligt dus niet alleen op schulden.

Crisissituaties

Wanneer is er sprake van een crisissituatie? Stel, een ondernemer vraagt hulp omdat er beslag ligt op een zakelijke rekening of bijvoorbeeld een klussenbus. Omdat het hier gaat om goederen die van belang zijn voor het voortbestaan van de onderneming en/of het bankkrediet, heb je te maken met een crisissituatie. Dit belemmert namelijk het genereren van omzet (en daarmee inkomen).

Wat kun je doen?

  • Herken deze situatie als een crisis en help de ondernemer met spoed. Op grond van de Wgs plan je het eerste gesprek al binnen drie werkdagen. Zie ook de module Schuldhulpverlening voor Ondernemers.
  • Zoek contact met de beslaglegger en leg uit dat de onderneming stilligt door het beslag en dat de situatie hierdoor verslechtert. Probeer samen tot een oplossing te komen.
  • Dien samen met de ondernemer een verzoek in bij de bank om het beslag eerder in behandeling te nemen, zodat de zakelijke rekening weer gebruikt kan worden.

Ingewikkelde casuïstiek

Schuldhulpverlenen aan ondernemers betekent dat je regelmatig stuit op ingewikkelde situaties. Dit heeft te maken met een aantal factoren. Net als bij andere hulpvragers heeft elke ondernemer privé te maken met andere omstandigheden. De financiële stress thuis en de zakelijke stress kunnen zich bovendien op verschillende manieren uiten. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van verslaving of sombere gedachten. Daarnaast krijg je te maken met verschillende rechtsvormen en verschillende branches. Voor elk bedrijf kunnen dus andere administratieve en juridische aspecten gelden.

Wat kun je doen?

  • Zorg dat je deur altijd openstaat. Plan binnen vier weken een gesprek.
  • Houd rekening met de persoonlijke aansprakelijkheid op verschillende schulden. Iemand met een besloten vennootschap (bv) kan toch persoonlijk aansprakelijk zijn en daarmee in aanmerking komen voor schuldhulpverlening.
  • Realiseer je dat je niet direct advies hoeft te geven. Je hebt een netwerk van hulpinstanties om je heen, je staat er dus nooit alleen voor. Bij collega's of externen kun je altijd vragen om de kennis en informatie die je nodig hebt. Dat kan al bij de aanmelding, maar ook na de intake.
  • Gebruik de checklist intake ondernemer van de NVVK om de gegevens van de ondernemer goed vast te leggen.
  • Wees nieuwsgierig. Schuldhulpverlening aan ondernemers vraagt om een nieuwsgierige houding en lef. Sta open voor het onbekende en voor de verscheidenheid aan ondernemers en ondernemingen.

Hulpmiddelen

naar boven