schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo
Nieuwsbrief

27 februari 2024

Regeling brengt mensen dieper in problemen

Teleurstelling over stranden afschaffing boetepremie ziektekostenverzekering

De NVVK is voorstander van het afschaffen van de bestuursrechtelijke premie voor wanbetalers bij ziektekostenverzekeraars. In de Tweede Kamer strandde een voorstel daarvoor. Op 15 februari kwam het onderwerp terug, in de vorm van een amendement om de premieopslag te verlagen van 20% naar 10%.

lees verder

Nog 4 dagen om je aan te melden of iemand voor te dragen!

Word jij of je collega Financiële Hulpverlener van 2024? Aanmelden kan t/m 1 maart

Zet die (valse) bescheidenheid opzij en meld jezelf of die fantastische collega aan! Eerdere finalisten Marjorie Malbons van Stichting Mait en Thushari Koppejan van GR de Bevelanden vertellen je wat deelname hen heeft opgeleverd. 

lees verder

Ga dit voorjaar mee met de Expeditie Vroegsignalering

Spelend leren met NVVK-Expedities, werkt het?

NVVK Expedities zijn bedoeld om te reflecteren op je werk en daarvan te leren. Na 2 edities blikken Nico Wuarbanaran en Elselieke van Aken terug. Wat is het idee achter de Expeditie? Wat zijn de ervaringen van deelnemers tot nu toe? En wat hebben zijzelf ervan opgestoken waarmee ze  komende expedities kunnen perfectioneren?

lees verder

Ook brancheverenigingen willen kwaliteit verhogen

Weerwind rapporteert voor de zomer over mogelijke stelselwijziging bewind

Kwaliteit van, toezicht op en vergoedingen voor bewindvoering zijn onderwerp van onderzoek door minister Weerwind van Rechtsbescherming. Dat zei hij tijdens het commissiedebat Armoede en Schulden. Brancheverenigingen Horus, NBBI en NVVK gaan bijdragen aan het onderzoek.

lees verder

Behalve professionalisering ook regelgeving nodig

NVVK ontwikkelt schuldhulp in Caribisch Nederland

In Caribisch Nederland vindt nauwelijks schuldhulpverlening plaats, terwijl veel inwoners wel kampen met schulden. NVVK-projectcoördinator Linda van Vliet gaat daarom binnenkort voor de tweede keer naar de eilanden om met lokale partners de hulpverlening te ontwikkelen.

lees verder

NVVK-congres krijgt vorm, eerste 100 aanmeldingen genoteerd

Prof. dr. Will Tiemeijer, Denker des Vaderlands Marjan Slob, de bekendmaking van de Financiële hulpverlener van het jaar, de Utrechtse wethouder Linda Voortman en beslisbomen-tekenaar Katinka Polderman vormen de hoofdmoot van het podiumprogramma op dinsdag 14 mei in Utrecht. Kortom, ons NVVK-congres krijgt vorm. Ben jij er ook bij?

lees verder

Van Msnp naar Wsnp in de nieuwe situatie van 18 maanden aflossen: waar moet je op letten?

Pauline de Wit-Van Schie van bureau Wsnp vertelde in de Donderdagmiddagsessie van 8 februari wat er veranderde in de Wsnp sinds 1 juli 2023.
Marion Bijveld, Kwaliteitsmedewerker schuldhulpverlening en vroegsignalering van de gemeente Apeldoorn, vertelt over de praktijk.

lees verder

NVVK organiseert regiobijeenkomsten over 'problematische schuld' en 'afloscapaciteit'

Vertegenwoordigers van NVVK-leden zijn onlangs persoonlijk uitgenodigd voor 3 regiobijeenkomsten. De NVVK-lidvertegenwoordigers bespreken daar de bevindingen van 2 werkgroepen. Die bogen zich de afgelopen weken over de definitie van een problematische schuld en over de berekening van de afloscapaciteit.

lees verder

Jaarplan NVVK ‘Financiële hulp in nieuwe fase’

Financiële hulpverlening is een nieuwe fase ingegaan nu we schulden kunnen aflossen in 18 maanden. Begeleiding ‘zo kort als kan en zo lang als nodig’ is als uitgangspunt nog belangrijker geworden. Daarom hebben we dat ook verwerkt in de titel van het jaarplan waarmee het NVVK-bureau dit jaar werkt.

lees verder

Compensatie voor 287 Nederlanders bij wie schuldregeling geweigerd werd: hoe fixen we dat?

Wie tussen 2012 en 2019 geregistreerd was in de beruchte Fraude Signalerings Voorziening (FSV) van de Belastingdienst werd niet geholpen bij het regelen van schulden. De Belastingdienst wees in zo'n geval een voorstel tot schuldregeling af. Ten onrechte. Dit beleid trof 287 mensen. De NVVK schetst in een brief aan staatssecretaris Van Rij van Financiën hoe deze groep het beste geholpen kan worden.

lees verder
Goed om te weten
Vragen? Stel ze op onze community
Agenda
Agenda icoon
14 maart

Online Donderdagmiddagsessie NVVK

Donderdagmiddagsessie
Agenda icoon
25 maart

Online informatiebijeenkomst

Waarborgfonds Saneringskredieten

schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo

Onze nieuwsbrief ontvangen?

meld je aan

Volg de NVVK

 

Dit is een uitgave van NVVK. Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen?

Schrijf je uit.
Bekijk online