Klik hier voor de online versie
NVVK logo
Vroegsignalering - wij helpen je verder
maart 2021

Update Ondertekenportaal vroegsignalering

Aan de slag met overeenkomsten ondertekenen

Vroegsignalering van schulden helpt problematische schulden voorkomen. Sinds 1 januari ben je als gemeente verplicht om daarvoor de signalen over betalingsachterstanden van vastelastenpartners te gebruiken.

Hoe ver is jouw organisatie?

Het ondertekenportaal om overeenkomsten voor vroegsignalering af te sluiten is nu drie maanden beschikbaar. Al meer dan 260 gemeenten maken er gebruik van, maar soms zijn nog niet alle overeenkomsten getekend. Hoe ver is jouw organisatie?

Check deze nieuwsbrief goed alsjeblieft!

Lees de informatie in deze nieuwsbrief goed door. Aan het einde vind je nieuws over het aantal aangesloten gemeenten en signaalpartners.

Belangrijke dingen om te doen

Kies een vroegsignaleringssysteem 

Heeft je gemeente nog geen systeem gekozen om signalen te ontvangen (BKR, Inforing of een ander systeem)? Signaalpartners roepen je op dat te doen. Dan kunnen zij hun ict-processen voorbereiden om de signalen aan te leveren via het juiste systeem.  

Nodig signaalpartners uit die nog niet aangesloten zijn 

Wil je een overeenkomst LCV met een nog niet aangesloten signaalpartner afsluiten om signalen te ontvangen: neem contact op met deze leveranciers  en wijs ze op de aanmeldlink voor het ondertekenportaal of op algemene informatie over vroegsignalering. Signaalpartners hoeven niet lid te zijn van een koepel die het Landelijk Vroegsignaleringsconvenant heeft afgesloten om een de bijbehorende overeenkomst te kunnen ondertekenen. 

Zet overeenkomsten met verhuurders in het ondertekenportaal 

Verhuurders vragen gemeenten om hun overeenkomsten in het ondertekenportaal door te zetten zodat ze die kunnen ondertekenen. Bij een aantal huurders lopen huurachterstanden (onder meer door corona) zo op dat ze signalen snel willen overdragen zodat de gemeente actie kan ondernemen. Sluit daarom nu met verhuurders de benodigde overeenkomsten af.  

Huurachterstanden zijn in theorie het beste signaal dat mensen hulp willen accepteren omdat een huisuitzetting ingrijpend is en ze dat graag willen voorkomen. 

Ga naar het inlogscherm om overeenkomsten te ondertekenen of door te zetten. 

Inforing-gebruiker? Wijs kleine verhuurders op achterstandenaanleveren.nl 

Inforing.jpeg

Bij gemeenten die gebruik maken van Inforing kunnen particulier verhuurders (uiteraard nadat ze een overeenkomst hebben gesloten) makkelijk signalen doorgeven. Gebruikt jouw gemeente Inforing? Verwijs kleine verhuurders dan naar achterstandenaanleveren.nl 

Verwijs deze verhuurders ook naar het aanmeldformulier voor het ondertekenportaal zodat ze een overeenkomst over vroegsignalering met je kunnen ondertekenen. 

BKR-gebruiker? Stuur je postcodes naar signaalpartners 

BKR tekening.jpg

Signaalpartners leveren de informatie op postcodeniveau aan bij BKR/VPS. Daarom is het belangrijk dat de signaalpartners de juiste postcodes ontvangen (in hetzelfde formaat als bij VPS). Contactgegevens van de signaalpartners zijn te vinden in het portaal bij het aanklikken van de overeenkomst.

Logo BKR.jpg

Nieuw in het ondertekenportaal

Het ondertekenportaal heeft twee handige nieuwe functies: 

  • Als een nieuwe signaalpartner zich aanmeldt krijg je als gemeente de volgende dag automatisch een mail dat er een nieuwe overeenkomst is aangemaakt.  
  • In het dashboard komt een overzicht met de contactpersonen van alle signaalpartners  waarvoor een overeenkomst is aangemaakt. Met die contactgegevens kun je signaalpartners snel benaderen, bijvoorbeeld om de overeenkomst te tekenen.

Praktische informatie op een rijtje

Hoeveel gemeenten zijn inmiddels aangemeld?

Kraan open - Jacek Dylag Unsplash.jpg

Complimenten dat je de nieuwsbrief van boven tot onder helemaal doorgelezen hebt. Nu weten we zeker dat alle informatie die je nodig hebt, jou ook bereikt heeft.

Leuk om te weten: medio maart waren er via het ondertekenportaal 264 gemeenten (75%) en 81 signaalpartners aangemeld, waaronder alle waterbedrijven en 90% van de zorgverzekeraars.

Van de energieleveranciers zijn de grote landelijke partijen grotendeels aangemeld en verwachten we nog rond de 50 kleine energiepartijen.

In totaal zijn er al 39 verhuurders actief, voor een groot deel betreft het institutionele beleggers in vastgoed.

Ondertekenen gaat in hoog tempo

Voor al deze partijen zijn er 7.000 overeenkomsten gegenereerd, waarvan 52% (3.650) door beide partijen ondertekend is. Gemeenten hebben 70% (4.800) van de overeenkomsten doorgezet om te ondertekenen. Daarvan hebben zij er 4.300 (61%) ook al zelf ondertekend. De vaste lasten-partners hebben van de overeenkomsten die zijn doorgezet er al 4.050 (84%) ondertekend.

Over deze nieuwsbrief

U krijgt deze update omdat u zich heeft aangemeld voor het ondertekenportaal vroegsignalering. Geen updates meer krijgen? Stuur een mail en we regelen het.

Dit is een uitgave van NVVK | Voorkeuren wijzigen