schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo
Update vroegsignalering

voor gemeenten - mei 2024

Save the date: Landelijke Bijeenkomst Vroegsignalering

Op dinsdagmiddag 1 oktober vindt de Landelijke Bijeenkomst Vroegsignalering plaats met weer een interessant programma voor zowel vaste lasten partners als gemeenten en hun uitvoerders. Aanmelden is nog niet mogelijk, maar houd de datum vast vrij. Meer informatie vind je op de website van de NVVK. 

Monitor Divosa: gemeenten krijgen steeds meer signalen

Gemeenten hebben vorig jaar fors meer huishoudens in beeld gekregen met een beginnende betalingsachterstand. Het aantal signalen van verhuurders, zorgverzekeraars, drinkwater- en energiebedrijven ging met een kwart omhoog naar ruim 700.000.

Ook bereikten gemeenten 24% meer mensen dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarrapportage over 2023 van de Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden.

lees verder

Jongeren in de knel, helpt vroegsignalering dan wel?

Schuldeisers en vroegsignaleerders werken dagelijks samen aan het eerder bereiken van mensen met schulden. De samenwerking bestaat inmiddels enkele jaren, maar er valt nog veel te leren over welke keuzes bijdragen aan effectievere vroegsignalering.

Weet jij wat bijdraagt aan effectieve vroegsignalering bij jongeren? Doe dan mee aan ons onderzoek en vul deze vragenlijst in

Onze beleidsadviseur jongeren Gaby van Loon verwerkt de resultaten in haar afstudeeronderzoek, en ze gebruikt ze als input voor haar werk voor de NVVK. Zo heb jij rechtstreeks invloed op betere hulp aan jongeren!

(be)spreekuren VNG

Maandag 27 mei: Vroegsignalering, een aanpak die jongeren bereikt!
Vroegsignalering is een belangrijk instrument voor gemeenten om jongeren met beginnende schulden te helpen. Toch lukt het niet alle gemeenten om hen te bereiken.

Bindkracht10 organiseert sinds 2021 de vroegsignalering voor jongeren in Nijmegen. Mét succes. Op maandag 27 mei van 10.00 tot 11.00 delen projectleider Arlette van der Gun, financieel coach Richma Basropansingh en jongerenwerker Mustapha Echargui hun ervaringen en tips.

Donderdag 13 juni: Van individu naar collectief met vroegsignaleringsdata
Kun je het bereik verhogen met de data uit je vroegsignalering? Jessamy Balster (VIEWZ.) vertelt op donderdag 13 juni tussen 10.00 en 11.00 hoe je met data van vroegsignalering en CAK inzicht kunt krijgen in buurt- en wijk-niveau. En hoe je daarmee parallel aan het individuele hulpaanbod een collectieve aanpak kunt inrichten.

Meld je aan

Eindeloos thee drinken om vertrouwen te winnen

De kunst van het in contact komen, volgens Arjan Boven is dat de kern van zijn werk. Als consulent Vroegsignalering in Opsterland (Friesland) komt hij steeds weer in andere situaties terecht. Bij mevrouw Posthuma moest hij veel tijd en geduld hebben. En veel thee drinken.

lees verder

Gemeenten en VLP's leren van elkaar door samen de signaalreis in kaart te brengen

Door samen de ‘reis’ van een betalingsachterstand in kaart te brengen, krijgen gemeenten en vaste lasten partners wederzijds inzicht in hoe zij werken aan vroegsignalering.

Na een succesvolle editie in 2023 (een naslagwerk hiervan volgt!) organiseren Divosa, de VNG en de NVVK in 2024 een nieuwe reeks bijeenkomsten om de signaalreis met gemeenten en vaste lasten partners te doorlopen. Dit biedt opnieuw de kans om ervaringen te delen, inzicht in elkaars werkwijze te krijgen en processen aan te scherpen.

Voor meer informatie en aanmelden:
www.divosa.nl/bijeenkomsten/signaalreis-vroegsignalering

 

BRP uitval: beter voorkomen dan genezen. Oproep om mee te denken!

In de nieuwsbrief van december 2023 aan gemeenten meldden we al dat het nodig blijft om de uitval na een automatische BRP-check handmatig te controleren. Dit omdat ook terechte signalen in het uitvalbakje terecht kunnen komen. Bijvoorbeeld omdat een geboortedatum niet bekend is bij een vaste lasten partner en de ‘default datum’ de controle niet doorstaat, een bedrijfsnaam gebruikt wordt in de melding of een niet westerse naam verkeerd om genoteerd wordt.

Graag willen we met een aantal betrokken onderzoeken wat (onterechte) uitval veroorzaakt en wat er mogelijk nog gedaan kan worden om deze te minimaliseren. Zowel vaste lasten partners, de digitale meldpunten als de gemeenten kunnen deelnemen. Wil jij ook meedenken? Meld je dan aan bij Ellen Hennekens: e.hennekens@nvvk.nl.

NVVK Expeditie van start: 'Doeltreffende vroegsignalering'

Op 15 april is de NVVK Expeditie Vroegsignalering van start gegaan. Tien teams zijn met groot enthousiasme begonnen aan deze innovatieve en avontuurlijke rally. Expeditieleider Nico Wuarbanaran houdt jullie via een blog op de hoogte van deze spannende reis!

lees verder

NVVK Community Vroegsignalering

Al een aantal jaren treffen partijen die geïnteresseerd zijn in Vroegsignalering en aanverwante vraagstukken elkaar op de NVVK Community Vroegsignalering. En dit blijven we uiteraard ook gewoon faciliteren. Aanmelden voor deze open community kan nog steeds: www.nvvk.nl/open-community

Eerdere nieuwsbrieven teruglezen?

Alle nieuwsbrieven (voor gemeenten en vaste lasten partners) die we sinds 2021 verstuurden aan de contactpersonen Vroegsignalering zijn op onze site terug te vinden:
www.nvvk.nl/thema/vroegsignalering (onderaan)

schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo

Onze nieuwsbrief ontvangen?

meld je aan

Volg de NVVK

Dit is een uitgave van NVVK.

Bekijk online