Klik hier voor de online versie
NVVK logo
Vroegsignalering - wij helpen je verder
maart 2021

Update Ondertekenportaal vroegsignalering

Aan de slag met overeenkomsten ondertekenen

Sinds 1 januari ben je als signaalpartner verplicht om betalingsachterstanden aan de gemeente te melden. Mensen met problematische schulden komen daardoor eerder in beeld. De gemeente probeert met hen in gesprek te komen om na te gaan welke hulp nodig is.

Hoe ver is jouw organisatie?

Het portaal dat het makkelijk maakt om voor deze vroegsignalering overeenkomsten af te sluiten is nu 3 maanden in de lucht. Al meer dan 80 vaste lasten-partners maken er gebruik van, maar soms zijn nog niet alle ontvangen overeenkomsten getekend. Hoe ver is jouw organisatie? 

Check deze nieuwsbrief goed

Lees de informatie in deze nieuwsbrief alsjeblieft goed door. Aan het einde vind je nieuws over het aantal aangesloten gemeenten en signaalpartners.

Belangrijke dingen om te doen

Energiebedrijf? Onderteken dan de overeenkomst die voor je klaar staat

Signaalpartners hebben de laatste twee maanden een flinke inhaalslag gemaakt met ondertekenen: ze hebben inmiddels 84% van de doorgezette overeenkomsten getekend. Gemeenten roepen met name energiebedrijven op om overeenkomsten te ondertekenen als ze dat nog niet hebben gedaan.  

Nodig ook gemeenten uit die nog niet aangesloten zijn!

Wil je een LCV-overeenkomst met een nog niet aangesloten gemeente afsluiten zodat je signalen door kunt geven? En heb je nog geen overeenkomst ontvangen? Gebruik de contactpersonenlijst in het portaal (boven in de taakbalk) om te zien welke gemeenten al actief zijn in het portaal en verzoek hen om de overeenkomst toe te sturen. Mochten ze nog niet actief zijn, bel dan met de betrokken gemeente, vraag naar de contactpersoon en wijs die op de aanmeldlink voor het ondertekenportaal en op de algemene informatie over vroegsignalering.

Goed om te weten

 • Misschien heb je nog niet alle overeenkomsten van gemeenten ontvangen. Sommige gemeenten zijn eerst nog zaken intern aan het afstemmen. Oze bieden overeenkomsten gefaseerd aan zodat ze niet meer signalen ontvangen dan ze kunnen bolwerken. Er zijn ook gemeenten die zich nog niet hebben aangemeld bij het ondertekenportaal.  
 • Na aanmelding neemt de leverancier van het vroegsignaleringsysteem van de gemeente (BKR of Inforing) soms contact op. Ze willen dan afstemmen hoe je organisatie data met hun systeem kan uitwisselen. Je kunt ook zelf contact opnemen via vpsteam@bkr.nl of helpdesk@inforing.nl Inforing.jpeg
 • BKR (VPS)-gemeenten sturen je de postcodes van hun gemeente door, zodat je weet van welke postcodes je de gegevens voor elke gemeente moet aan leveren in VPS. Voor het systeem van Inforing is dat niet nodig. BKR tekening.jpg 

Nieuw in het ondertekenportaal

In het dashboard staat een overzicht van de contactpersonen van alle gemeenten waarvoor een overeenkomst is aangemaakt.

Met die contactgegevens kun je gemeenten snel benaderen, bijvoorbeeld om bepaalde zaken verder af te stemmen voor of na het ondertekenen.

Praktische informatie op een rijtje

  • Het ondertekenproces via het portaal is beschreven in dit document 
  • Meer weten over het ondertekenportaal? Bekijk de speciale instructievideo’s. 
  • Heb je daarna na nog technische vragen, werkt er iets niet of wil je bijvoorbeeld contactgegevens wijzigen? Neem dan contact op via helpdesk@inforing.nl 
  • Voor dringende technische vragen, bel +31 (0)76 - 50 40 522. 
  • Andere vragen, bijvoorbeeld over de LCV-overeenkomst kun je stellen via projecten@nvvk.nl. 
  • Meer weten over vroegsignalering? Bezoek de NVVK-website over vroegsignalering. 

Hoeveel gemeenten zijn inmiddels aangemeld?

Kraan open - Jacek Dylag Unsplash.jpg

Complimenten dat je de nieuwsbrief van boven tot onder helemaal doorgelezen hebt. Nu weten we zeker dat alle informatie die je nodig hebt, jou ook bereikt heeft.

Leuk om te weten: medio maart waren er via het ondertekenportaal 264 gemeenten (75%) en 81 signaalpartners aangemeld, waaronder alle waterbedrijven en 90% van de zorgverzekeraars.

Van de energieleveranciers zijn de grote landelijke partijen grotendeels aangemeld en verwachten we nog rond de 50 kleine energiepartijen. In totaal zijn er al 39 verhuurders actief, voor het grootste deel institutionele beleggers in vastgoed.

Ondertekenen gaat in hoog tempo

Voor al deze partijen zijn er 7.000 overeenkomsten automatisch gegenereerd, waarvan 52% (3.650) door beide partijen ondertekend is. Gemeenten hebben 70% (4.800) van de overeenkomsten doorgezet om te ondertekenen. Daarvan hebben zij er 4.300 (61%) ook al zelf ondertekend. De vaste lasten-partners hebben van de overeenkomsten die zijn doorgezet er al 4.050 (84%) ondertekend.

Over deze nieuwsbrief

Je krijgt deze update omdat je je hebt aangemeld voor het ondertekenportaal vroegsignalering. Geen updates meer krijgen? Stuur een mail en we regelen het.

Dit is een uitgave van NVVK | Voorkeuren wijzigen