schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo
Nieuwsbrief

06 april 2023

Maak keus uit 10 werkbezoeken en 13 workshops

NVVK-congres komt dichterbij; meld je snel aan

Ons volledige congresprogramma van workshops en werkbezoeken staat online. Heb je je al opgegeven? Kies nu je favoriete workshop of werkbezoek. Nog niet aangemeld? Snel doen, want het maximum aantal deelnemers is bijna bereikt.

lees verder

'Koop nu, betaal later'-sector moet jongeren en kwetsbare gezinnen beter beschermen

Weerwind wil leeftijdtoets bij achteraf betalen

Vijf NVVK-leden verzamelden de afgelopen weken informatie die als basis diende voor een reportage bij RTLNieuws over 'achteraf betalen'. Vandaag was de reportage onderwerp van debat in de Tweede Kamer. De sector moet deze maand een overtuigende aanpak presenteren om jongeren en kwetsbare gezinnen te beschermen tegen onverantwoorde uitgaven. Lukt dat niet, dan komt minister Weerwind met regelgeving.

lees verder

Bezoek op 13 april ons webinar over vroegsignalen

Voortaan jaarrond geen afsluiting energie na beroep op schuldhulp

Wie achterstanden heeft op het betalen van de energierekening krijgt van minister Jetten van Klimaat een extra beloning bij het zoeken van professionele hulp. Iedereen die zich bij de gemeente meldt voor schuldhulp wordt voortaan het hele jaar beschermd tegen afsluiting of contractbeëindiging. Een belangrijke stap vooruit.

lees verder

NVVK Live donderdag 20 april: meld je aan om mee te kijken

Snel inzicht in rijksvorderingen, en: onderzoek onder NVVK-leden

Met één druk op de knop inzicht in alle vorderingen die overheidsschuldeisers op je hebben: dat biedt het Vorderingenoverzicht Rijk. Projectleider Kiske de Leest geeft in de komende aflevering van NVVK Live een update van dit project, dat recent een nieuwe fase in ging. Liselotte Maas deelt de resultaten van onderzoek onder NVVK-leden naar de kwaliteit van de dienstverlening.  

lees verder

Sitepagina en community voor doelgroep Jongeren nu online

Nieuw: een open community voor financiële hulpverleners die jongeren helpen

Jongeren vormen een kwetsbare groep voor het opbouwen van schulden, en schuldregelen is voor deze doelgroep niet altijd eenvoudig. Daarom bieden we je een nieuwe pagina aan vol informatie over financiële hulp voor jongeren, en we openen een community waar iedereen (NVVK-leden en anderen) vragen en ideën kan deponeren.

lees verder

Corporatie Tiwos tekende NVVK-convenant

'Minder huurachterstand dankzij samenwerking met schuldhulp'

In januari tekenden woningcorporatie Tiwos en de gemeente Tilburg het NVVK-convenant voor woningcorporaties. Voornamelijk als signaal aan de sector, want in Tilburg werken ze al 20 jaar lang nauw samen in schuldhulpverlening volgens een lokaal convenant. Het dringt huurachterstanden terug, zo blijkt uit cijfers van Tiwos.

lees verder

Onderwerp: de spannende relatie gemeente-bewindvoerder

Deze Donderdagmiddagsessie tilt jouw samenwerking naar een hoger niveau

Wat kan ik als professional doen voor mijn collega, zodat hulpvragers krijgen wat ze nodig hebben? Die vraag staat centraal op onze Donderdagmiddagsessie van 6 april. Met bewindvoerders, schuldhulpverleners en een ervaringsdeskundige stellen we onder leiding van professor Nadja Jungmann een prioriteitenlijst op waar jij verder mee kunt. Meld je aan!

lees verder

In een schuldregeling en toch geld lenen voor energiebesparing? Het kan

Woningbezitters met hoge energielasten en schulden lijken in een vicieuze cirkel te zitten. Want in een schuldregeling kun je geen geld lenen om je huis te verduurzamen, terwijl de hoge energielasten voor nieuwe schulden zorgen. De NVVK start een pilot om verduurzamingsfinanciering toch mogelijk te maken voor deze groep. Meld je aan!

lees verder

'Laat regionale centra rekenwerk doen voor lokale schuldregeling'

Op dit moment vindt de technische afhandeling van een schuldregeling decentraal plaats bij 344 gemeenten. In de praktijk is dit belegd bij circa 110 schuldhulpverlenende organisaties, waaronder 23 kredietbanken. Een regionale uitvoeringsstructuur zou veel kunnen bijdragen aan harmonisatie en efficiëncy in het schuldregelen, schrijft NVVK-directeur Geert van Dijk in het tijdschrift Schuldsanering.

lees verder

Eerste Brabantse gemeente tekent convenant Lokale overheid

Minder onnodige incassokosten en meer tijd om hulpvragers inhoudelijk te begeleiden, dat zijn twee voordelen van het convenant Lokale overheid dat de NVVK ontwikkelde. Oss tekende het, als eerste Brabantse gemeente.

lees verder

Land van Cuijk en bewindvoerders zetten met samenwerking financieel welzijn cliënt voorop

Vroegsignalering én maatwerk voor inwoners met financiële problemen. Dat zijn de hoofdredenen waarom de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert, Grave en Sint Anthonis in 2019 een samenwerkingsovereenkomst met bewindvoerders sluiten. Die timing blijkt achteraf precies juist: met de nasleep van de coronapandemie en historisch hoge inflatie daarna neemt de vraag naar hulp bij financiële problemen toe.

lees verder

Wat houdt jou bezig in bewind? Geef het aan ons door

De expertgroep Curatele, Bewind en Mentorschap overlegt binnenkort weer met de brancheverenigingen. Heb je een prangende kwestie ter bespreking? Laat het weten.

lees verder

Nieuwe campagne benadrukt: ondanks baan kun je toch problematische schulden hebben

Instagram-filmpjes, posters, persoonlijke verhalen: ze maken allemaal onderdeel uit van de tweede deelcampagne die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met Geldfit lanceert. Kernboodschap: 'Je staat er niet alleen voor'.

lees verder

Nieuw: open community is uitgebreid

Op de homepage van de NVVK-website vind je rechtsboven voortaan twee communities aangekondigd:

  • een open community met 2 groepen: vroegsignalering en jongeren. Iedereen kan hier gebruik van maken
  • en een community NVVK-leden. Deze community is alleen toegankelijk en zichtbaar voorleden. Hier kun je al je vragen stellen over de praktijk van financiële hulpverlening

Beide communities gaan uit van de gedachte dat de gebruikers elkaars vragen beantwoorden. Vanuit de NVVK volgen we wat er uitgewisseld wordt maar de antwoorden op vragen die gesteld worden, komen bij voorkeur van de gebruikers zelf.

Uit de open community 'Jongeren'
Bijeenkomsten van de NVVK
Agenda icoon
18 april

Waarborgfonds saneringskredieten

Waarborgfonds Saneringskredieten

schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo

Nog geen abonnee?

meld je aan

Volg de NVVK

 

Dit is een uitgave van NVVK. Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen?

Schrijf je uit.
Bekijk online