schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo
Nieuwsbrief

23 maart 2023

NVVK Live donderdag 30 maart over verkorting saneringstermijn in Msnp en Wsnp

In NVVK Live hebben we het volgende week over de verkorting van de saneringstermijn. Aan tafel onder andere Mario Visser, teammanager Gemeentelijke Kredietbank Amsterdam. Ook Jos Versteeg praat mee. Hij is verantwoordelijk voor de incasso-activiteiten en incasso-resultaten van woningcorporatie Woonstad Rotterdam (ongeveer 60.000 huishoudens). Hoe kijkt hij aan tegen saneren in 18 maanden?

Aanmelden kan hier

Wethouder Voortman presenteert resultaten Actieagenda

Eerder hulp zoeken resulteert in lagere schuldbedragen, ziet Utrecht

Vier principes hanteert Utrecht sinds 2019 bij het schuldenbeleid: schulden benaderen als ‘debt’ en niet als ‘guilt’, stress-sensitief werken, schulden oplossen, altijd aan perspectief werken, en 'maatwerk voor iedereen'. Het resultaat kreeg van minister Schouten het predikaat 'indrukwekkend'.

lees verder

Professor Leo Bormans: spreker op NVVK-congres

'Fenomenaal, meesterverteller, inspirator'

Mensen die onder zijn gehoor zaten zijn lovend over hem: professor Leo Bormans, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als Distinguished Lecturer in Happiness Economics Research. We nodigden hem uit als spreker op ons mei-congres. Al twee keer sprak hij koning Willem Alexander toe, nu is het jouw beurt!

lees verder

Mr. Ron Cats en Edith van Dijk (KBNL) in NVVK-sessie

Deze rechter vertelt hoe je de meeste kans maakt op een succesvol dwangakkoord

We organiseerden een Donderdagmiddagsessie over de inzet van het dwangakkoord. Sprekers waren mr. Ron Cats, rechter in Den Haag en Edith van Dijk, senior schuldhulpverlener en Wsnp-bewindvoerder bij Kredietbank Nederland. Je kunt de sessie hier terugkijken, inclusief de sheets die te zien waren.

lees verder

NVVK publiceert modelovereenkomst voor vormgeven relatie gemeenten-bewindvoerders

Maatwerk in financiële hulp vraagt samenwerking

Samen met  VNG, Horus en NBBI ontwikkelde de NVVK de modelovereenkomst 'Samen de regie, sneller vooruit'. Gemeenten en bewindvoerders nemen op basis van deze overeenkomst samen de regie om inwoners met (risico op) financiële problemen zo goed mogelijk te ondersteunen. 

lees verder

Voor deze hulpvragers geldt: huren is duurder. Maar hun woning heeft forse overwaarde. Wat nu?

Wat doe je als een hulpvrager flinke schulden heeft maar ook een eigen woning met (waarschijnlijk) overwaarde? Aandringen op verkoop van de woning lijkt dan logisch. Toch leidt verkoop van de woning vaak tot nieuwe problemen. In een korte serie vertellen we praktijkverhalen waarin woningbehoud mogelijk (b)leek.

lees verder

NVVK reageert op voorgenomen wijziging afsluitbeleid energie

In de consultatieronde voor het voorgenomen besluit tot structurele wijziging van de ‘Regeling afsluitbeleid voor kleinverbruikers van elektriciteit en gas’ en de ‘Warmteregeling’ reageerde ook de NVVK. We zijn positief, maar zien wel een paar belangrijke verbeterpunten.

lees verder

Vroegsignalering: wat is er veranderd en hoe onderteken je nieuwe overeenkomsten?

De vroegsignaleringsafspraken zijn al een poosje geleden enigszins aangepast. We hebben alle veranderingen voor je samengevat in een informatieve infographic. Die eindigt met een oproep, want je moet er wel wat voor doen om de nieuwe afspraken te laten functioneren in jouw organisatie.

lees verder

Arnhem zet handtekening voor soepele werkwijze rondom schulden

Als schuldeiser werkt Arnhem zoveel mogelijk mee met schuldregelvoorstellen voor inwoners die schulden bij de gemeente hebben. Om dat te onderstrepen en voor de toekomst vast te houden tekent wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks het convenant Lokale Overheid. 'Een goede schuldregeling geeft inwoners rust en de ruimte in hun hoofd om vooruit te kijken.'

lees verder

Handig: met deze modelbrief vraag je de Belastingdienst makkelijk om kwijtschelding omzetbelasting

Leden van de NVVK kunnen voor het aanvragen van een kwijtschelding inzake ten onrechte niet-betaalde omzetbelasting gebruik maken van onze nieuwe modelbrief. Stel je 'm volgens de afspraken op, dan neemt de Belastingdienst de brief rechtstreeks in behandeling. Jouw voordeel: je krijgt sneller een akkoord op je saneringsvoorstel.

lees verder

Een gesprek dat je bijblijft

Die vrouw die eerst niets van je wil weten maar uiteindelijk in tranen afscheid neemt. Die man waar je dankzij jouw gespreksvaardigheden toch tot de kern komt. Die jongere die overal luchtig over doet en na een poosje een groot probleem op tafel legt. Kortom: gesprekken die je bijblijven - wil jij ze met ons delen?

lees verder
Vacature
Voor jou geselecteerde bijeenkomsten:
Agenda icoon
23 maart

Waarborgfonds saneringskredieten

Waarborgfonds Saneringskredieten
Agenda icoon
30 maart

Begeleiding en voorkomen herhaling

Webinar 113: Schulden en suïcidepreventie
Agenda icoon
31 maart

Begeleiding en voorkomen herhaling

Landelijke conferentie Gecijferdheid Telt Mee!

schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo

Nog geen abonnee?

meld je aan

Volg de NVVK

 

Dit is een uitgave van NVVK. Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen?

Schrijf je uit.
Bekijk online