schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo
Nieuwsbrief

22 september 2022

Prinsjesdag en Miljoenennota

NVVK-voorzitter Marco Florijn:

'Het is tijd voor een Wederopbouwplan bestaanszekerheid'

'In de Troonrede had koning Willem-Alexander het over de tien jaar durende wederopbouwperiode na de oorlog. Ik denk dat het tijd is voor een nieuw Wederopbouwplan, gericht op bestaanszekerheid', zegt NVVK-voorzitter Marco Florijn. 'Daar hebben we de komende 25 jaar voor nodig. Zodat bestaanszekerheid duurzaam hersteld wordt, en problematische schulden voorkomen worden óf sneller worden opgelost'.

lees verder

NVVK: 'Kabinet luisterde naar noodkreten uit maatschappij'

Miljoenennota en aanvullende maatregelen geven eindelijk lucht

Het zag er somber uit voor onze doelgroep en nog steeds geldt: er komen zware tijden aan. Tegelijk zijn we vooralsnog tevreden over de kabinetsvoornemens om de koopkracht te ondersteunen en mensen met een minimum inkomen extra geld te geven. Wel lieten de maatregelen lang op zich wachten, en komt veel aan op de uitwerking ervan in de praktijk.

lees verder

NVVK roept op tot onmiddellijk stoppen met afsluiten energie

Kabinet zet Waarborgfonds Saneringskredieten in voor redden schuldregelingen

‘Geen enkele schuldregeling wordt opgezegd als mensen door energiekosten niet langer een sluitende begroting hebben’, schrijft minister Kaag van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil dit bereiken via bestuurlijke afspraken met VNG en NVVK, met inzet van het Waarborgfonds Saneringskredieten. De NVVK roept energiebedrijven op om onmiddellijk te stoppen met het afsluiten van mensen met betaalachterstanden.

lees verder

Blog Geert van Dijk, directeur NVVK

Niets zo veranderlijk als de toekomst

Mijn leraar economie op de middelbare school organiseerde met Prinsjesdag altijd een 'meekijkles Troonrede'. Om uit te leggen dat de koningin destijds een tekst voorlas van het kabinet. Om uit te leggen wat het verschil is tussen de Rijksbegroting en de Miljoenennota. En te benadrukken dat keuzes grote gevolgen kunnen hebben voor inwoners van Nederland en daarbuiten. 

lees verder
Terugblik Nazomercongres

Terugblik op het NVVK Nazomercongres

Mensen met schulden? Je helpt ze met 'grootse kleine gebaren'

Pionier en wegwijzer zijn. Menselijk, zonder te oordelen. De verhalen blijven vertellen van mensen met bestaansonzekerheid. Op het Nazomercongres van de NVVK deden de bezoekers veel suggesties voor de Toekomstagenda van de vereniging. Ook de sprekers gaven stof tot nadenken. Dit artikel geeft je een indruk van een boeiende congresdag.

lees verder

Denk met ons mee over ontwikkeling financiële hulpverlening

Minister Schouten ontvangt eerste exemplaar NVVK-essaybundel 'Tijd voor Toekomst'

Om het 90-jarig bestaan te markeren publiceerde de NVVK een essaybundel die schetst wat nodig is om financiële hulpverlening de toekomst in te brengen. Onder de titel 'Tijd voor toekomst' bundelen we 7 essays en 7 interviews. We gebruikten de inhoud van de bundel ook voor onze eigen Toekomstagenda.

lees verder

NVVK presenteert film over merkbare impact financiële hulpverlening

Documentaire 'Ruimte voor toekomst' in première

Op ons Nazomercongres in Utrecht presenteerden we vandaag een documentaire waarin hulpvragers en hulpverleners vertellen over de impact van financiële hulpverlening. De documentaire ('Ruimte voor toekomst') is onderdeel van een onderzoek dat bureau Purpose voor ons deed naar de meetbare en merkbare effecten van financiële hulpverlening.

lees verder

Magazine NVVK schetst moeilijke positie hulpvragers en hulpverleners in energiecrisis

'Ik durf de verwarming nauwelijks aan te doen'

In het magazine Beurs (36 pagina's, online en in druk verschenen) vertellen hulpvragers en hulpverleners over de impact van de inflatie op hun leven en werk. 'Beurs' werd samengesteld door lector Schulden en incasso Nadja Jungmann van de Hogeschool Utrecht. Het magazine maakt duidelijk waar hulpverleners tegenaan lopen, analyseert de bron van de inflatie en schetst oplossingsrichtingen.

lees verder
Ander nieuws

Ministerie SZW opent deur Schuldenknooppunt voor grote uitvoeringsorganisaties

Om 'samenhangende gegevensuitwisseling in de schuldenketen' mogelijk te maken ondersteunt het ministerie van Sociale Zaken de groei van het Schuldenknooppunt. Door een subsidie van het ministerie zijn het CJIB, de Belastingdienst, UWV, CAK, DUO en SVB in staat de komende 10 jaar gebruik te maken van het Schuldenknooppunt.

lees verder
Agenda

schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo

Nog geen abonnee?

meld je aan

Volg de NVVK

 

Dit is een uitgave van NVVK. Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen?

Schrijf je uit.
Bekijk online