schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo
Nieuwsbrief

20 april 2023

NVVK Live over klantbelevingsonderzoek

Hulpvragers willen beter geïnformeerd worden, constateren onderzoekers

'Geef hulpvragers meer inzicht in de voortgang van hun traject', is een van de conclusies van onderzoekers van BMC. Ze vroegen 1150 hulpvragers van 15 NVVK-leden naar hun ervaringen met schuldhulpverlening. De onderzoekers vroegen ook of de hulpvragers voldoende geholpen werden om tot financieel gezonder gedrag te komen. Nieuwsgierig naar de conclusies? Meld je aan voor NVVK Live.

lees verder

316.000 euro schuld, 35.000 euro overwaarde

Bertus, Jenny en Daan willen hun koophuis houden. Kan dat?

Wat doe je als een hulpvrager flinke schulden heeft maar ook een eigen woning met overwaarde? Aandringen op verkoop van de woning lijkt dan logisch. Toch leidt verkoop van de woning vaak tot nieuwe problemen. In een korte serie vertellen we praktijkverhalen waarin woningbehoud mogelijk (b)leek. 

lees verder

Aflevering 1 | Het gesprek dat je bijblijft | Nelis van Steenoven

'Ik wil geen bewindvoerder!'

Hoe bouw je een band op met iemand die niets van je hulp wil weten? Een serieuze investering in direct en persoonlijk contact is onmisbaar, vertelt bewindvoerder Nelis van Steenoven.

lees verder

100 saneringskredieten beschikbaar tegen gunstige condities

Pilot 'Schuld ondernemer regelen met saneringskrediet'

Veel ondernemers zijn niet geholpen met reguliere, standaard-schuldhulpverlening. Samen met het Waarborgfonds saneringskredieten (‘Wsk’) starten we daarom een pilot 'Saneringskredieten voor ondernemers'. Meld een hulpvrager aan, en profiteer van de gunstige voorwaarden.

lees verder

Nog vragen? Bezoek de community Vroegsignalering

Dit webinar informeert je over de nieuwste ontwikkelingen in vroegsignalering

In een 60 minuten durende online bijeenkomst over vroegsignalering vertelden we je alles over de wijzigingen die sinds 1 april gelden voor de energiesector. Deze veranderingen hebben ook impact op ons werk. Kijk dit webinar terug via ons Youtube-kanaal.

lees verder

Let op: ingrijpende huurverlaging per 01/07 beïnvloedt vtlb

Huurders met een laag inkomen betalen vanaf 1 juli gemiddeld 57 euro minder huur per maand. Daardoor daalt in veel gevallen het vrij te laten bedrag. De huurverlaging kan leiden tot een hogere afloscapaciteit. Bespreek het met je hulpvragers!

lees verder

'Kennelijk accepteren we dat 15 procent van de mensen niet mee kan komen'

Te veel mensen kunnen niet of nauwelijks meekomen in onze samenleving. Ruim 2 miljoen mensen worstelen met digitaal bankieren. Alle goede bedoelingen ten spijt: we accepteren kennelijk dat ruim 15 procent van de inwoners van ons land niet mee kan komen.

lees verder

Meer jongvolwassenen melden zich voor hulp

Tegen de eerste verwachtingen in, is het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening niet sterk gestegen gedurende 2022. Het aantal aanmeldingen ligt wel weer op het niveau van voor corona. Wat opvalt in de NVVK/Divosa 'Monitor Schuldhulpverlening in onzekere tijden' is: meer jongvolwassenen zoeken financiële hulp.

lees verder

Kijk ons webinar terug met prof.dr. Nadja Jungmann over samenwerking tussen bewind & gemeente

Wat kan ik als professional doen voor mijn collega, zodat hulpvragers krijgen wat ze nodig hebben? Die vraag stond centraal op ons webinar in het kader van onze campagne 'Samen de regie, sneller vooruit'. Kijk het webinar hier terug.

lees verder

Meicongres definitief uitverkocht, welkom in november

Het meicongres in Amersfoort is, nadat we de capaciteit verruimden, alsnog definitief uitverkocht. We houden nog wel een wachtlijst bij, zodat we bij onverwachte afmelders anderen nog blij kunnen maken. Op donderdag 16 november hopen we ons najaarscongres te houden in Amsterdam. Daar ben je van harte welkom.

lees verder

'Regionale technische afhandeling schulden schept ruimte voor het echte werk'

In het Tijdschrift Schuldsanering beschreef NVVK-directeur Geert van Dijk hoe 'het technisch afhandelen van schulden met inzet van saneringskredieten vanuit een regionaal netwerk' zou kunnen bijdragen aan goede lokale schuldhulpverlening. Het leverde veel reacties op, schrijft hij in deze blog.

lees verder

Vaste hoogte vakantiegeld bij Participatiewet-uitkering verstoort soms berekening beslagvrije voet

In de afgelopen maanden hebben we enkele vragen gekregen over de hoogte van de beslagvrije voet bij mensen met een bijstandsuitkering, ook bekend als PW- (Participatiewet) uitkering. Financiële hulpverkeners constateren dat de beslagvrije voet incidenteel hoger kan uitvallen dan 95% van het netto inkomen inclusief vakantiegeld. Hoe kan dat?

lees verder
Ondertussen in onze communities
Agenda

schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo

Nog geen abonnee?

meld je aan

Volg de NVVK

 

Dit is een uitgave van NVVK. Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen?

Schrijf je uit.
Bekijk online