schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo
Nieuwsbrief

25 januari 2023

Politiek schept ruimte; nu aan de slag om groter bereik te realiseren

Verkorte saneringstrajecten Wsnp en Msnp in zicht

Een schone lei na 18 maanden in een Wsnp-traject: een amendement met die strekking kreeg woensdag een meerderheid in de Tweede Kamer. Een belangrijke stap vooruit: zo kunnen mensen schulden sneller achter zich laten om te werken aan een nieuwe financiële toekomst.

lees verder

'Groep onder bewind is kwetsbaarder'

Nieuw onderzoek Hogeschool Utrecht naar doelgroepen bewind en schuldhulp

Hulpverleners en hulpvragers werkten mee aan een nieuw onderzoek onder mensen die een beroep doen op bewindvoerders en schuldhulpverleners. De Hogeschool Utrecht deed het onderzoek in opdracht van de NVVK. Het 40 pagina's tellende rapport is vanaf vandaag openbaar beschikbaar.

lees verder

Met Karen Stoffels-Montfoort en Pauline de Wit van Schie

Webcollege vertelt je alles over de nieuwe vtlb-berekening

De regelmatig terugkerende herziening van de vtlb-berekening vraagt deze keer extra aandacht van schuldhulpverleners. Dat komt vooral door de verhoging van het wettelijk minimumloon. Maar er verandert meer, vertellen Karen Stoffels-Montfoort (NVVK) en Pauline de Wit- van Schie (Bureau Wsnp) in een verhelderend webcollege.

lees verder

NVVK Live over samenwerking bewindvoerders-gemeente

'Driekwart Rotterdammers in schuldenbewind stroomt binnen jaar door naar schuldhulp'

Om de samenwerking tussen bewindvoerders en gemeenten te stimuleren, publiceert de NVVK binnenkort een modeldocument met afspraken. Rotterdam heeft al veel ervaring met die samenwerking. Gerard Jan de Ruiter vertelt erover in NVVK Live, en hij reageert op een nieuw onderzoek van de Hogeschool Utrecht over mensen in bewind.

lees verder

Waarborgfonds neemt tot en met juni zonodig afbetaling saneringskrediet over

Energiearmoede oplossen doe je zo

Help je mensen die door de hoge energiekosten hun saneringskrediet niet meer kunnen aflossen? Dan biedt het Waarborgfonds Saneringskredieten tijdelijk extra ondersteuning. Het fonds zorgt ervoor dat de afbetaling van het saneringskrediet doorgaat.

lees verder

Aedes-convenant: is jouw woningcorporatie al aangehaakt?

Nieuwe afspraken tussen NVVK-leden en woningcorporaties versnellen het proces van schuldregelen bij een huurachterstand. De NVVK en Aedes kwamen, in samenspraak met 13 Aedes-leden, tot een modelconvenant voor woningcorporaties.

lees verder

Passende betalingsregeling voorkomt dat achterstand schuld wordt

Passende betalingsregelingen zijn het toverwoord bij sociale incasso, want die kunnen mensen ook echt nakomen. Maar hoe weet je of een regeling passend is? Het Nederlands Instituut voor Betalingsregelingen (NIvB) berekent dat. Een welkome aanvulling in de gereedschapkist van vroegsignaleerders.

lees verder

Strafelement moet uit schuldregelingen

Schulden zijn lang niet altijd 'eigen schuld'. Zeker na de toeslagenaffaire, corona en de energiecrisis begrijpen we dat als samenleving steeds beter. Maar in de schuldregelingen die ons land kent, neemt 'afstraffen' nog een grote plaats in. Dinsdag besluit de Tweede Kamer of dat zo blijft. Wij vinden 'sneller werken aan een nieuwe toekomst' zinvoller dan straffen, schrijven we in een brief aan de Kamerleden.

lees verder

Nieuwe vtlb-calculator leidt vaak tot hoger vrij te laten bedrag

De nieuwe vtlb-calculator die bureau Wsnp publiceerde, heeft meer urgentie dan gebruikelijk. Meestal leidt een nieuwe versie van de halfjaarlijks gepubliceerde calculator niet tot hele spannende verhogingen van het vtlb. Deze keer is dat anders, omdat het minimumloon fors is verhoogd. 

lees verder
Agenda
Agenda icoon
26 januari

Online informatiebijeenkomst

Waarborgfonds Saneringskredieten

schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

Nog geen abonnee?

meld je aan

Volg de NVVK

 

Dit is een uitgave van NVVK. Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen?

Schrijf je uit.
Bekijk online