schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo
Nieuwsbrief

8 juni 2023

NVVK-jaarverslag over 2022:

Meer mensen met hoger inkomen zoeken financiële hulp

Ons jaarverslag over 2022 laat zien dat NVVK-leden vaker hulpvragers aan de loketten zagen met een hoger inkomen dan we gewend zijn.

lees verder

Nieuwe groepen melden zich voor financiële hulpverlening, ziet manager Buurtteam Jennifer Hoepel

‘Recht op inkomensondersteuning? Ik?’

In 2022 zagen we meer hulpvragers met een baan. Ze hebben ook een wat hoger inkomen dan we gewend zijn bij onze doelgroep. Jennifer Hoepel, sinds deze maand bestuurslid van de NVVK, merkt dat ook. 'Bij deze groep heerst veel schaamte. Want als je werk hebt, zou je het toch moeten kunnen redden?

lees verder

NVVK-voorzitter Marco Florijn:

'Kwaliteitsvloer nodig om rijksambitie te halen'

Voor financiële hulpverleners is 2023 een historisch jaar, vanwege de verkorting van de aflosperiode in de Msnp en de Wsnp. Deze verandering vraagt veel van hulpverleners, maar ook van gemeenten. Zij moeten scherpe keuzes maken om financiële hulp duurzaam effect te laten hebben.

lees verder

Directeur Annette Veenstra in gesprek met Marco Florijn

CJIB: ‘Krachten bundelen om meer mensen met schulden te helpen’

Van 'enkele honderden' betalingsregelingen per maand naar 7000 per week, van gijzelen als automatisme naar gijzelen bij uitzondering. Het Centraal Justitieel Incassobureau heeft de afgelopen jaren een gigantische omslag doorgemaakt, vertelt CJIB-directeur Annette Veenstra aan Marco Florijn in een gesprek ter gelegenheid van de publicatie van ons jaarverslag. 

lees verder

Minister Weerwind stuurt brief aan Kamer, geen overgangsregeling voor Wsnp

Verkorting Wsnp-termijn start op 1 juli

Vandaag heeft minister Weerwind van Rechtsbescherming besloten om de verkorting van de Wsnp-aflosperiode in werking te stellen per 1 juli 2023. Rechters kunnen altijd anders besluiten, maar het uitgangspunt wordt, net als in de Msnp: een saneringsperiode van 18 maanden. 

lees verder

Ledensprekuur over verkorting Msnp

We staan voor een ingrijpende verandering van ons werk; op 1 juli gaat de nieuwe aflosperiode voor de Msnp en de Wsnp in. En voortaan telt de tijd die een hulpvrager doorbracht in de Msnp mee bij de toelating tot de Wsnp. Wat vraagt dat van ons, wat heb jij nog nodig en hoe zal de rechter omgaan met de manier waarop we in de Msnp werken? Belangrijke vragen, die we proberen te beantwoorden in een ledenspreekuur op dinsdagmorgen 20 juni.

lees verder

'Bied ondernemer voucher voor boekhouding'

Het is tijd voor een regeling die het mogelijk maakt ondernemers met schulden 'Eerste Hulp Bij Boekhouding' te verlenen, vindt advocaat en rechter-plaatsvervanger mr. Bruno Tideman. Hij gaf in een online-bijeenkomst van de NVVK een presentatie van zijn werk als aanjager problematische coronaschulden bij ondernemers.

lees verder

Bank kan makkelijker communiceren met schuldhulpverlening

Schuldhulpverleners die om informatie vragen over de schuld die een hulpvrager bij een bank heeft, krijgen voortaan sneller antwoord. Omdat schuldhulp alleen plaatsvindt wanneer een hulpvrager daar zelf om verzocht heeft, staat banken niets in de weg om in te gaan op een verzoek om informatie. 

lees verder

NVVK Live: Jamal Oulel + student-onderzoekers

In NVVK Live van donderdag 22 juni is Jamal Oulel te gast. Hij richtte de onderneming 'Social Debt' op, waarmee hij jongeren met kleine schulden probeert te helpen, die volgens hem bij de gemeente nogal eens weggestuurd worden. Ook te gast: studenten van de Universiteit Utrecht, zij speurden in de NVVK-archieven naar de totstandkoming van onze Gedragscodes. Meld je aan om mee te luisteren!

lees verder

Wegkijken van coronaschulden, hoe pak je het aan?

Tienduizenden ondernemers negeerden de afgelopen maanden alle aanbiedingen van de Belastingdienst voor een regeling van hun coronaschulden. Voor velen van hen dreigt beslaglegging vanwege achterstallige vorderingen uit de coronatijd. De dienst lanceert nu een campagne waarmee je ondernemers in je gemeente kunt activeren.

lees verder

Zet deze vast in je agenda: 16-11-23 Najaarscongres, Meervaart Theater Amsterdam

Heb jij ook zulke goede herinneringen aan ons meicongres in Amersfoort? Of viste je achter het net omdat we wegens de grote belangstelling aanmelders teleur moesten stellen? Zet dan nu al de datum van ons Najaarscongres in je agenda: donderdag 16 november. Deze maand openen we de aanmeldpagina.

lees verder

Aflosperiode is onderdeel van hoger doel: financiële gezondheid

Wanneer je naar een hulptraject kijkt als 'een poging om financieel gezond te worden', heb je het over een heel ander traject dan de maanden die beschikbaar zijn om schulden af te lossen, constateren de sprekers in het webinar 'Samen de regie, sneller vooruit. Financiële gezondheid is het doel, de aflosperiode is daar niet meer dan een onderdeel van. Kijk het hele webinar nu terug!

lees verder
Uit de community
Bijeenkomsten die je niet wil missen
Agenda icoon
20 juni

Online informatiebijeenkomst NVVK

Spreekuur verkorting Msnp

schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo

Nog geen abonnee?

meld je aan

Volg de NVVK

 

Dit is een uitgave van NVVK. Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen?

Schrijf je uit.
Bekijk online