schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo
Nieuwsbrief

2 augustus 2023

NVVK gaat in overleg

Achmea/Zilveren Kruis en verkorting

De NVVK heeft verschillende signalen ontvangen over brieven van Achmea/Zilveren Kruis aan financiële hulpverleners in verband met de verkorting van de aflosperiode na 1 juli 2023 naar 18 maanden.

lees verder

NVVK reageert in consultatieronde op nieuw vergoedingsbeleid

'Vergoedingstelsel Wsnp-bewindvoerder doet beroepsgroep tekort'

De nieuwe vergoeding die het ministerie van Justitie voorstelt voor Wsnp-bewindvoerders levert hen minder inkomsten op. Terwijl het werk nu al verliesgevend is, becijfert beroepsvereniging BBW. De NVVK ondersteunt het BBW-pleidooi om meer geld vrij te maken voor dit werk. Dat schrijven we in onze consultatiereactie op het voorgenomen vergoedingsbeleid.

lees verder

Doe mee aan enquête en informeer de Tweede Kamer

Nieuwe berekening Beslagvrije voet: is het echt makkelijker geworden?

Om mensen met schulden te beschermen tegen een te hoog loonbeslag werd op 1 januari 2021 de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv) van kracht. Doel: een eenvoudiger berekeningsproces met minder fouten, onderling overleg wanneer meerdere deurwaarders betrokken zijn en een gegarandeerde afloscapaciteit van minimaal 5 %. Werkt dat?

lees verder

Vangnetfunctie bij hoge energiekosten tot eind dit jaar

Waarborgfonds langer inzetbaar voor redden schuldregelingen

Dreigt jouw hulpvrager door hoge energiekosten zijn saneringskrediet niet af te kunnen lossen? Of kun je een schuldregeling met een saneringskrediet niet starten vanwege hoge energielasten? Maak gebruik van het Waarborgfonds saneringskredieten.

lees verder

Aflevering 3 | Het gesprek dat je bijblijft | Bianca Lemmers-Versteegt

'Allebei hadden we tranen in de ogen'

Jongeren kunnen vreemde keuzes maken. Behoorlijk onhandige keuzes soms, zeker financieel. Bianca Lemmers-Versteegt, schuldhulpverlener en jongerenbegeleider voor de gemeente Den Haag, maakt het regelmatig mee. Het gesprek dat volgt op die misstap heeft soms enorme impact.

lees verder

Monitor Schuldhulpverlening in onzekere tijden: januari, februari en maart 2023 in beeld

Divosa en de NVVK publiceren elk kwartaal de Monitor Schuldhulpverlening in onzekere tijden. De monitor geeft een actueel beeld van de ontwikkeling van het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening én het aantal gestarte schuldregelingen. De monitor wordt samengesteld op basis van de inbreng van een vast panel van respondenten, die samen zo’n 120 gemeenten representeren. Deze editie geeft inzicht in de situatie van januari, februari en maart 2023.

lees verder

Coulance bij Belastingdienst duurt nog 8 weken

De komende twee maanden (augustus en september) neemt de Belastingdienst nog genoegen met een 'concurrente' positie tussen alle schuldeisers in een schuldendossier. Daarna wordt de positie van de Belastingdienst weer preferent. Geef dit tijdelijke aanbod aandacht in je netwerk om ondernemers met schulden te helpen.

lees verder

Zo los jij de puzzel 'koopwoning en schulden' sneller op

Hulpvragers met een koopwoning leveren vaak een behoorlijke puzzel op. Zeker als er een schuldregeling nodig is, komt vaak de vraag op tafel of het huis wel behouden kan worden. Studiecentrum Kerckebosch biedt daarom op donderdag 19 oktober in Breukelen een cursus aan om je kennis te vergroten.

lees verder

VTLB en vakantiegeld en eindejaaruitkering in (ver)korte regelingen

Onderstaand, voor wie het gemist heeft, nogmaals uitleg over hoe om te gaan met de afdracht op basis van het VTLB, in relatie tot vakantiegeld (VT) en eindejaaruitkering (EJU) in (ver)korte regelingen. Dit werd eerder vermeld bij de komst van het nieuwe VTLB rapport.

lees verder

Goed nieuws voor beschermingsbewindvoerders!

Vanaf nu kunnen beschermingsbewindvoerders namens hun cliënten inloggen op Mijn Belastingdienst en Mijn Belastingdienst Zakelijk, ook wanneer deze cliënten niet in het CCBR zijn opgenomen.

lees verder

Update Landelijke Pauzeknop

De Landelijke Pauzeknop geeft hulpvragers snel schuldenrust en is een belangrijk instrument om de drempel naar hulpverlening te verlagen. Binnenkort start een werkgroep met de volgende fase van de ontwikkeling. Doe jij mee?

lees verder
Carrièrekans
Stel je vraag op onze community!
Agenda
Agenda icoon
12 september

Alles over het Waarborgfonds saneringskredieten

Online informatiebijeenkomst
Agenda icoon
21 september

Speciaal voor NVVK-leden:

'Met de NVVK op Expeditie'
Uitgelicht

Fotoserie 'Uit het krijt' nog tot 31 augustus te zien

Het is nog volop vakantietijd, en daarom sluit deze nieuwsbrief af met een tip voor een regenachtige dag: bezoek de fototentoonstelling 'Uit het krijt' in Utrecht.

Je vind hem op de 1ste etage van het stadskantoor van Utrecht, op loopafstand van het Centraal Station. Bij de foto's lees je aangrijpende verhalen van de geportretteerden. Lees meer over Uit het Krijt en de makers Reya Hoogveld (bewindvoerder) en Elizabeth Wattimena (fotograaf) op uithetkrijt.nl.

schuldhulp • sociaal krediet • budgetbeheer • beschermingsbewind

NVVK logo

Nog geen abonnee?

meld je aan

Volg de NVVK

 

Dit is een uitgave van NVVK. Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen?

Schrijf je uit.
Bekijk online