Overslaan en naar de inhoud gaan

Kennisbank

In de Kennisbank vind je meer informatie over financiële hulpverlening. Een deel daarvan is openbaar, een ander deel uitsluitend toegankelijk voor NVVK-leden.

 1. Wie krijgt voorrang bij een vordering?

  Preferentielijst

  De ene vordering is de andere niet; sommige partijen hebben wettelijk voorrang, en daar moet je als schuldhulpverlener geen fouten in maken. Om je te helpen publiceert Bureau Wsnp de Preferentielijst.

  lezen
 2. NVVK Notitie

  Regresrecht

  Regelmatig worden door leden vragen gesteld over hoe om te gaan met een toekomstig regresrecht. Vanuit de rechtspraak weten we dat het in ieder geval niet mogelijk is om met succes een rechtsreeks verzoek tot toelating tot de schuldsaneringsregeling (Wsnp) te doen, om op die wijze de toekomstige regresvordering onder de werking van de schone lei te laten vallen. Doel van deze notitie is om de leden handvatten te geven hoe omgegaan kan worden met het (toekomstige) regresrecht binnen een minnelijke schuldregeling. Daarnaast wordt ingegaan op het punt van verjaring. 

  lezen
 3. Infographic

  De hardheidsclausule

  Klanten die eigenlijk niet voldoen aan de voorwaarden van de Wnsp worden soms toch toegelaten als je een beroep doet op de hardheidsclausule. Dat is mogelijk wanneer er een stabiele verandering in het gedrag is waardoor de oorzaak van de schuldproblematiek is weggenomen.

  lezen
 4. Checklist verzoekschrift Wsnp voor schuldhulpverleners

  Een rechter heeft maar kort de tijd om een verzoekschrift WSNP te beoordelen. Voor de cliënt hangt er veel van af: wel of geen schuldsanering? Met deze checklist zorg je dat de stukken compleet zijn. Ook krijg je tips om de kans te vergroten dat de rechter je aanvraag goedkeurt.

  lezen
 5. Infographic

  Dwangakkoord

  In samenwerking met de NVVK biedt Bureau Wsnp de infographic dwangakkoord aan. Deze infographic biedt informatie voor hulpverleners met betrekking tot de te volgen route voor het aanbieden van een dwangakkoord.

  lezen
 6. Formats producten schuldhulpverlening

  Op deze pagina vind je een overzicht alle formats aan die te maken hebben met de producten van schuldhulpverlening.

  lezen
 7. Jurisprudentie: uitspraken Wsnp

  Op deze pagina vind je alle relevante uitspraken terug van de Hoge Raad, Gerechtshoven vanaf 2016 en Rechtbanken vanaf 2017. Mis je een relevantie uitspraak? Laat het ons weten via de NVVK Community. Specifieke uitspraken kun je ook zelf zoeken op rechtspraak.nl.

  lezen