Overslaan en naar de inhoud gaan

Koninklijke aandacht voor schuldhulp Almelo

Koninklijke aandacht voor schuldhulp Almelo

21 juni 2019 SchuldeisersPreventie

In Almelo, waar NVVK−lid Stadsbank Oost Nederland (SON) de schuldhulpverlening doet, woonde koningin Maxima deze week de lancering van Schuldenlab Almelo bij. Wethouder Arjen Maathuis hoopt met een lokale variant van Schuldenlab.nl de schuldhulpverlening in zijn stad innovatiever te maken.

Na de lancering van het landelijk werkende Schuldenlab.nl, waarvan de NVVK een van de partners is, wilde wethouder Maathuis graag een lokale variant. Die is er sinds deze week.

Collectief Schuldregelen

NVVK−bestuurslid Coen Luttikhuis, directeur van de Stadsbank Oost Nederland, woonde de bijeenkomst met koningin Maxima deze week bij. Hij is blij met het voornemen van Almelo om te gaan experimenteren met ´Collectief Schuldregelen'. Luttikhuis: "Dat raakt direct ons werk. Ik was samen met een aantal medewerkers in de uitvoering bij de bijeenkomst met Maxima. Die medewerkers reageerden meteen enthousiast".

Collectief Schuldregelen is een van de projecten van Schuldenlab.nl, en is ontwikkeld in Den Haag. Het verkort de doorlooptijd van het schuldregelen. Nu duurt het volgens het Schuldenlab nog gemiddeld 55 weken voor alle schuldeisers akkoord zijn met een saneringsvoorstel. Door als gemeente collectieve afspraken te maken met schuldeisers wordt die periode aanzienlijk bekort.

Voor NVVK−leden is het overigens ook al mogelijk om gebruik te maken van collectieve afspraken met schuldeisers. KPN, Bringway en vijftien andere partijen gaan standaard akkoord met schuldregelingvoorstellen van NVVK−leden.

Jongeren Perspectief Fonds

Schuldenlab Almelo gaat ook aan de slag met het Jongeren Perspectief Fonds (JPF), ontwikkeld binnen Schuldenlab070. Dat is de Haagse variant van Schuldenlab.nl. Het Fonds richt zich op jongeren tussen 18 en 27 jaar die door schulden belemmerd worden in hun ontwikkeling. Naast Almelo zijn er volgens het JPF 32 andere gemeenten die hun interesse toonden in het concept.

Doorbraakmethode

Almelo werkt daarnaast al met de Doorbraakmethode, ontwikkeld door het Instituut voor Publieke waarden. De Doorbraakmethode, beter bekend onder de naam ´Sociaal Hospitaal´, biedt gecoördineerd en gericht hulp aan kwetsbare gezinnen. Deze gezinnen kampen langdurig met een combinatie van uiteenlopende problemen, zoals financiële problemen, dreigende huisuitzetting, gezondheidsklachten of alcohol- en drugsverslaving. Vorig jaar werden er in Almelo bij wijze van proef 25 gezinnen mee geholpen, dat worden er binnenkort 375.

Meer lezen

Sleutelwoorden

SchuldeisersPreventie