Overslaan en naar de inhoud gaan

Studiestop geen voorwaarde voor schuldhulp

Studiestop geen voorwaarde voor schuldhulp

22 mei 2019 Lobby

De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening stelt het hebben van aflossingscapaciteit niet als voorwaarde om te worden toegelaten tot de schuldhulpverlening, zegt minister Van Engelshoven van Onderwijs in antwoord op Kamervragen. De vragen werden onder andere gesteld vanwege uitspraken van de NVVK over de toegankelijkheid van schuldhulpverlening voor studenten.

De Kamerleden kwamen in actie toen tv-programma De Monitor ons vroeg naar studenten en schuldhulpverlening. Wij legden de programmamakers uit dat studenten tot voor kort soms te horen kregen dat ze hun studie moesten opgeven als ze schuldhulpverlening wilden krijgen.

In haar antwoord op de Kamervragen schrijft minister Van Engelshoven daarover: "De achterliggende reden waarom studenten soms gevraagd worden te stoppen met hun opleiding is dat iemand enige aflossingscapaciteit moet hebben om een goed aanbod te kunnen doen aan de schuldeisers. Schuldeisers kunnen zo een deel van hun geld terug krijgen. De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening stelt het hebben van aflossingscapaciteit echter niet als voorwaarde om te worden toegelaten tot de schuldhulpverlening".

Landelijk overzicht ontbreekt

De minister kondigt aan in gesprek te willen gaan met gemeenten die aandringen op een studiestop bij schuldenaren. Over een landelijk overzicht van de voorwaarden voor schuldhulpverlening die gemeenten hanteren beschikt Van Engelshoven niet, antwoordt zij desgevraagd aan de Kamerleden. Ze wijst op steden als Groningen en Den Haag, die volgens haar ‘innovatieve oplossingen’ bieden om te blijven studeren tijdens het aflossen van schulden.

Minister wil niet waarschuwen

In haar antwoorden herhaalt de minister niet in te willen gaan op het NVVK-pleidooi om op de website van DUO een banner te plaatsen met de waarschuwing ‘Let op, Geld lenen kost geld’. NVVK-voorzitter Marco Florijn omschreef recent in een opiniebijdrage in het dagblad Trouw nog eens waarom dat belangrijk is.

"Zo’n waarschuwing heeft geen onmiddellijk effect op het leengedrag", citeert Van Engelshoven haar collega-minister Hoekstra van Financiën. Omdat de bekende waarschuwing niet werkt, doet Hoekstra overigens samen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoek naar andere manieren om consumenten te beschermen tegen onverstandige leningen. Van Engelshoven is benieuwd naar de uitkomst. "Mogelijk zijn de resultaten ook bruikbaar om (aankomend) studenten te stimuleren om bewuster na te denken over het aangaan van een lening", aldus de minister van Onderwijs.

Daarnaast wacht de minister op de uitkomst van een experiment van DUO ‘om lenende studenten bewuster te maken van de gevolgen van hun leengedrag’. De uitslag hiervan wordt na de zomer verwacht.

Lees verder

Sleutelwoorden

Lobby