Wetswijziging art. 48 Wck per 1 januari 2019

maandag 03 december 2018

De NVVK is blij met haar succesvolle lobby voor een wetswijziging van art. 48 Wck.

Op 1 januari zal art. 48 lid 1b als volgt luiden:
Artikel 48:1. Het in artikel 47, eerste lid, bedoelde verbod is niet van toepassing op schuldbemiddeling:
b. door gemeenten, gemeentelijke kredietbanken of instellingen, die zich in opdracht en voor rekening van gemeenten met schuldbemiddeling bezighouden.

Schuldbemiddeling makkelijker uitbesteden
Het verbod op schuldbemiddeling is niet van toepassing op organisaties die zich in opdracht én voor rekening van de gemeente met schuldbemiddeling bezighouden. Dat maakt het voor gemeenten gemakkelijker om schuldbemiddeling uit te besteden. Gemeenten kunnen op deze manier een afweging maken op basis van goede dienstverlening.

Daarnaast is de verwachting dat private leden bij de rechtbank in geval van een dwangakkoord geen hinder meer ondervinden als zij een mandaat (of andere concrete opdracht) van de gemeente hebben én door hen worden gefinancierd voor het traject van schuldhulpverlening. Dit komt doordat de corresponderende wetgeving in de Faillissementswet die naar dit artikel verwijst, ook is aangepast.

Goed voor gemeenten en uitvoerders
De wijziging van art. 48 Wck is een goede wetswijziging, zowel voor de gemeenten als regiehouder als voor de uitvoerders. De NVVK dankt ook het actieve meedenken van de leden PLANgroep, Grip schuldhulpverlening en Zuidweg & Partners.

Voor vragen over deze wetswijziging kun je contact opnemen met Joeri Eijzenbach: j.eijzenbach@nvvk.eu.

De bekendmaking in de Staatscourant lees je hier:

Eerdere berichten over dit onderwerp:

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Naar boven