Reactie NVVK op internetconsultatie adviesrecht voor gemeenten

maandag 17 september 2018

De NVVK heeft een reactie gegeven op de consultatie adviesrecht voor gemeenten. Hieronder beschrijven we onze bijdrage in het kort.

De NVVK heeft, na input te hebben ontvangen van diverse leden, gereageerd op de consultatie adviesrecht voor gemeenten. Binnen de vereniging bestaan verschillende opvattingen over de consultatie. Allereerst danken wij onze leden voor hun reacties. In onze reactie is aangegeven dat we blij zijn met het feit dat de wetgever zicht bewust is van de schuldenproblematiek, maar dat dit voorstel zeker niet het ei van Columbus is. Het wetsvoorstel zou bovenal moeten zorgen voor een betere dienstverlening voor de klant. De vraag is of de nieuwe wet ook dat effect zal hebben.

Gemeenten krijgen (iets) meer regie met dit voorstel, maar de vraag is of zij in staat zijn om advies te geven én alternatieve hulp te bieden voor burgers die nu om onderbewindstelling verzoeken. De kans op een dode letter in de wet (voor een deel van de gemeenten) is daarmee groot. De NVVK pleit in haar reactie voor een erkende kwaliteitsstandaard voor beschermingsbewindvoerders die voldoende garanties biedt voor de kwaliteit van dienstverlening. Een standaard die verschillen in kwaliteit van uitvoering, die nu door veel leden worden gesignaleerd, tegengaat.

De NVVK is van mening dat het voorstel aanpassing behoeft. Het wetsvoorstel is nog niet voldoende uitgewerkt om voldoende effectief te zijn. Daarom heeft de NVVK de wetgever opgeroepen om betrokken te blijven bij de verdere uitwerking van dit voorstel. Onder andere vanwege de vele inhoudelijke reacties op de consultatie zijn wij van mening dat het voorstel niet in de huidige vorm naar de Kamer kan.

- NVVK-reactie internetconsultatie adviesrecht (september 2018)
- Internetconsultatie adviesrecht gemeenten

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Naar boven