Onderzoek RECOFA naar schuldhulpverlening/ Wsnp en zelfstandigen

dinsdag 03 juli 2018

Nederland kent inmiddels bijna een miljoen zzp'ers; hieraan kan ook in het kader van schuldhulpverlening en de Wsnp niet voorbij worden gegaan. De afgelopen tijd was de toegang tot schuldhulpverlening voor deze groep regelmatig in het nieuws. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de antwoorden op de Kamervragen van het CDA en de SP eind vorig jaar. In de antwoorden staat o.a. het volgende:

'Gemeenten mogen geen uitsluitingsgronden in het kader van de schuldhulpverlening hanteren. Zij moeten, ook in geval van mensen met een onderneming, een individuele afweging maken. Op grond van de individuele omstandigheden kan vervolgens de toegang tot de schuldhulpverlening worden geweigerd. Het simpele feit dat er sprake is van een onderneming is niet voldoende om geen schuldhulpverlening aan te bieden.'

Los van de primaire toegang voor zzp'ers tot schuldhulpverlening, speelt ook steeds vaker de (on)mogelijkheid tot het (gaan/ blijven) werken als zzp'er binnen een schuldhulpverleningstraject en de Wsnp, waarbij vaak wordt gewezen op uitvoeringstechnische complicaties.

RECOFA, het overleg van rechter commissarissen in faillissement, realiseert zich de veranderingen in de samenleving. Daarom is door hen een onderzoek ingesteld naar de mogelijkheden van o.a. het toelaten van zzp'ers tot de Wsnp. Het onderzoek gaat- naast de toegang-over de mogelijkheden tot het werken als zzp'er in de Wsnp (niet op voortzetting van de onderneming in de zin van artikel 311 Fw). De uitkomsten van het rapport over dit onderzoek zullen na bespreking binnen het RECOFA-overleg, na de zomer breder gedeeld worden. Wij houden u op de hoogte van het vervolg van deze ontwikkelingen.

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Naar boven