Inspectie SZW concludeert zowel brede toegankelijkheid als verbeterpunten

woensdag 07 maart 2018

Vorige week verscheen het rapport Toegankelijkheid schuldhulpverlening 2017, een vervolgonderzoek op het onderzoek van 2016. Goed nieuws, want de schuldhulpverlening is over het algemeen bij alle gemeenten breed toegankelijk voor de doelgroep. Dit betekent al veel verbetering ten opzichte van het laatste rapport. De gemeenten gaan bij een verzoek tot schuldhulpverlening over tot een individuele afweging, er is duidelijk sprake van maatwerk en we zien een integrale aanpak rond de schuldhulpverlening.

Wel ziet Inspectie SZW enkele punten voor verbetering en daar maakt de NVVK zich graag hard voor. Zo kan de kennis bij meldpunten om burgers goed door te geleiden naar schuldhulpverlening bij sommige gemeenten beter. De NVVK maakt zich onder meer zorgen om de toegang voor ondernemers. Deze categorie wordt nog door verschillende gemeenten uitgesloten voor schuldhulpverlening. Bij kwetsbare groepen, zoals mensen met verslavings- of psychische problematiek, kiest de gemeente er daarnaast nogal eens voor om eerst op andere problemen te richten.

Onderzoek de Nationale ombudsman: Een Open Deur?
Begin dit jaar concludeerde de Nationale ombudsman in een verkennend onderzoek ook al dat nog niet alle gemeenten laagdrempelige en brede toegang tot gemeentelijke schuldhulpverlening bieden. Naar aanleiding van dit onderzoek komt in de zomer van 2018 een vervolgonderzoek. Dit onderzoek en meer informatie is onderaan deze tekst te downloaden.

NVVK-notitie schuldhulpverlening voor raadsleden en wethouders
De notitie met knelpunten en oplossingen die wij onlangs schreven voor toekomstige raadsleden en wethouders sluit mooi aan op beide rapporten. Momenteel wordt deze notitie breed uitgezet om schulden en schuldhulpverlening hoog op de politieke agenda te krijgen. Er gaat al veel goed in de schuldhulpverlening, maar het kan absoluut beter en daar strijdt de NVVK voor.

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Naar boven