Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Breng aflostermijn terug tot 1,5 jaar’

‘Breng aflostermijn terug tot 1,5 jaar’

18 november 2020

In het ‘actieplan Armoede en Schulden’ dat de ChristenUnie samen met de PvdA presenteerde, stellen de partijen voor de aflostermijn terug te brengen naar 1,5 jaar.

Het actieplan schrijft erover: “De duur van de schuldhulpverlening en de schuldsanering moeten worden verkort naar anderhalf jaar. Nu duurt het vaak drie jaar of langer: een eindeloze tocht door de woestijn." 

Lagere rente kredietbanken

Voor commerciële partijen maar ook voor kredietbanken moet de rente op kredieten omlaag tot 7 %, vinden de twee partijen. Over dit onderwerp schreven we eerder dat renteverlaging prima is, maar dat kredietbanken daar wel voor gecompenseerd moeten worden door de gemeenten waar zij voor werken. Kredietbanken zijn publieke organisaties zonder winstoogmerk. Een lagere rente kan ongewenste effecten hebben op hun vermogen mensen met schulden te helpen.

'Noodstop uitbreiden'

De partijen willen ook een verbod op het doorverkopen van schulden wanneer dit met winstoogmerk gebeurt.  Daarnaast bepleiten ze dat schuldeisers automatisch stoppen met boetes en verhogingen zodra iemand zich meldt voor hulpverlening.

“Bied mensen schuldenrust. Zodra iemand zich meldt voor hulpverlening, stoppen alle boetes en verhogingen automatisch. Als iemand niet kan betalen, maken boetes de problemen alleen maar groter. De overheid moet hierin voorop gaan, met verkeersboetes en vorderingen van de Belastingdienst. De noodstopprocedure moet worden uitgebreid naar alle (semi-)publieke instellingen. Uiteindelijk moeten bedrijven ook meedoen”, aldus CU en PvdA.

Convenanten bieden schuldrust

De ‘automatische stop’ realiseren we als NVVK nu al. We sluiten convenanten met schuldeisers af waarin zo’n bepaling opgenomen is. Een toenemend aantal schuldeisers heeft hier belangstelling voor. We verwachten binnen een jaar met de top-10 van schuldeisers zo’n convenant afgesloten te hebben.