Overslaan en naar de inhoud gaan

De hardheidsclausule (HHC): geen goede trouw, tóch in de Wsnp

De hardheidsclausule (HHC): geen goede trouw, tóch in de Wsnp

17 november 2020 Wsnp

Als professional schuldhulpverlening kun je een beroep doen op de zogenaamde hardheidsclausule waardoor mogelijk, na de uitspraak van de rechter, jouw klant alsnog kan worden toegelaten tot de Wnsp. Het gaat om klanten die eigenlijk niet toegelaten kunnen worden, maar waarbij sprake is van een stabiele gedragsverandering en waarbij de oorzaak van de problemen is weggenomen.

Omdat het een ingewikkeld onderwerp is, hebben Bureau Wsnp en de NVVK de infographic 'Een beroep doen op de hardheidsclausule' ontwikkeld. Deze infographic legt uit wat de hardheidsclausule is, wanneer er een beroep op gedaan kan worden en hoe dit in z'n werk gaat. Bovendien vind je voorbeelden (met uitspraken van de rechter) van klanten die zijn toegelaten en die niet zijn toelaten tot de Wsnp.

Download infographic 'Een beroep doen op de hardheidsclausule' (pdf, 298 kB)

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben over de hardheidsclausule dan kun je je deze stellen in de Community NVVK (alleen voor leden) of je kunt contact opnemen met Bureau Wsnp.

Eerder verschenen infographics

De NVVK en Schouders Eronder hebben samen met Bureau Wsnp nog andere infographics ontwikkeld over de volgende onderwerpen:

Sleutelwoorden

Wsnp