Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister Hoekstra publiceert besluit verlaging kredietrente

Minister Hoekstra publiceert besluit verlaging kredietrente

21 juli 2020

In het Staatsblad-online heeft minister Hoekstra van Financiën zijn besluit gepubliceerd om de maximale kredietrente tijdelijk te verlagen. Het besluit is genomen met het oog op commerciële kredietverleners, maar heeft ook consequenties voor de kredietbanken.

"We willen mensen die door de coronacrisis in financiële problemen komen wat meer lucht geven. Daarom verlagen we tijdelijk de rente voor aankopen op krediet. Als je een kapotte koelkast of wasmachine moet vervangen kun je dan tegen iets minder zware lasten geld lenen", motiveerde de minister op 19 mei zijn besluit. 

De NVVK steunt de maatregel, maar heeft in de fase dat het ministerie om reacties op het voorstel vroeg (de consultatieronde) wel een kanttekening gemaakt. Sociale kredietbanken werken zonder winstoogmerk. Ook voor hen geldt dat er nu maximaal 10 % rente gerekend mag worden over een krediet. Hun kredieten verlenen ze aan mensen in schulden (die krijgen een saneringskrediet om hun schulden in één keer af te lossen) en aan mensen die bij gewone banken niet terecht kunnen. Voor die laatste groep geldt vaak dat het om kredieten gaat voor noodzakelijke aankopen zoals een wasmachine of een tweedehands auto om naar het werk te kunnen.

Het gaat om relatief kleine bedragen, waardoor de verwerkingskosten voor de kredietbanken hoog zijn. Om hun bedrijfsvoering te betalen, krijgen sommige kredietbanken daarom steun van de gemeente(n) waarvoor ze werken. Voor deze banken betekent het besluit van Hoekstra dat ze waarschijnlijk een beroep moeten doen op extra steun van de betrokken gemeenten.

De NVVK heeft dit probleem benoemd, maar onze oproep om kredietbanken via gemeenten te compenseren voor de kredietverlaging kreeg geen gehoor.

De tijdelijke verlaging van de maximale kredietvergoeding van 14% naar 10% treedt in werking per 10 augustus 2020 (zie artikel III van het besluit). De maatregel geldt tot 1 maart 2021 en kan daarna nog met maximaal zes maanden verlengd worden. Overigens onderzoekt het ministerie op verzoek van de Tweede Kamer in de tussentijd of de kredietrente definitief verlaagd moet worden. De uitslag volgt 'rond de zomer'.