'Betrek ook hypotheekverstrekkers bij vroegsignalering'

Schermafdruk 2019-11-28 10.55.45.pngdonderdag 28 november 2019

Het voorstel van staatssecretaris Van Ark om meer gegevensuitwisseling mogelijk te maken ten bate van vroegsignalering wordt positief ontvangen in de sector. Het verdient wel nadere uitwerking. Op maandag 9 december kun je erover meepraten.

De NVVK, de Landelijke Cliëntenraad, Sociaal Werk Nederland, VNG en Divosa formuleerden een gezamenlijke reactie op de voorgenomen Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) van Van Ark. De reactie werd opgesteld naar aanleiding van de internetconsultatie voor de AMvB.

Koopwoning en schulden

In een brief aan de staatssecretaris roepen de vijf organisaties ertoe op ook hypotheekverstrekkers te betrekken bij vroegsignalering. "De ervaring leert dat ook de groep inwoners met een koopwoning in een schuldensituatie terecht kan komen. Huisuitzetting van deze groep inwoners brengt hoge maatschappelijke kosten met zich mee, omdat zij vaak niet in staat zijn om een nieuwe woning te kopen en dus de (sociale) huurmarkt betreden", aldus de brief.

Vorderingen gemeenten

Ook betalingsachterstanden bij gemeentelijke vorderingen zouden gedeeld moeten kunnen worden met schuldhulpverleners, schrijven de organisaties. Daarnaast willen ze dat de verantwoordelijkheid van woningcorporaties duidelijker omschreven wordt. De gemeentelijke omgang met de signaalstroom die op gang komt verdient ook nog nadere aandacht.

Praat mee bij de uitvoeringstoets

De organisaties organiseren op maandag 9 december een bijeenkomst waarin mensen die in de uitvoering werkzaam zijn, kunnen reageren op het voorstel. Het resultaat van deze ‘uitvoeringstoets’ wordt voor het einde van het jaar ter beschikking gesteld aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Inwoners informeren

Wat de organisaties betreft komt er daarna nog een vervolg-uitvoeringstoets om de impact op de uitvoeringspraktijk, op financieel gebied, op de informatiehuishouding en op het ICT-landschap uitgebreid te toetsen. Ook het inwonersperspectief verdient daarbij aandacht; inwoners moeten onder andere tijdig geïnformeerd worden over de veranderingen.

Meld je hier aan als je mee wilt praten bij de uitvoeringstoets op 9 december. Uit de aanmeldingen stellen we een representatieve groep samen voor deze toets.

De brief aan het ministerie van SZW

« Terug

Archief > 2019

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Naar boven