Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijk Fonds Schuldsanering haalt stop uit fles schuldenprobleem

Landelijk Fonds Schuldsanering haalt stop uit fles schuldenprobleem

10 oktober 2019 LobbySociale KredietverleningBeslag

UTRECHT - Help mensen met problematische schulden van hun schuldenstress af met hulp van een landelijk  Schuldsaneringsfonds. Die oplossing van de NVVK voor mensen die al heel lang in schulden zitten, krijgt bijval in de Tweede Kamer. Vandaag maakten ChristenUnie en PvdA bekend dat zij een onderzoek willen naar een nationaal Schuldsaneringsfonds. Ook grote schuldeisers tonen belangstelling.

“Zo’n fonds haalt de stop uit de fles van het schuldenprobleem”, zegt voorzitter Marco Florijn van de NVVK. “700.000 Nederlanders hebben problematische schulden. Deze mensen hebben gemiddeld 14 schuldeisers, en het doorsnee schuldbedrag schommelt rond 43.000 euro. Het Landelijk Saneringsfonds Schulden dat wij voor ogen hebben, voorziet in de afkoop van problematische, oninbare schulden via gemeenten en schuldhulpverlenende instanties. Daarna begint het echte werk: hulpverleners kunnen hun volle aandacht wijden aan het oplossen van de achterliggende problemen. Er ontstaat meer tijd voor schuldsanering en begeleiding bij het op orde houden van de financiën”.

Enorm maatschappelijk rendement

“Het maatschappelijke rendement van ons voorstel is enorm. Ruim een half miljoen mensen en huishoudens met geldzorgen leven nu ongezond. De spanningen die bij schulden horen, leveren psychische en sociale problemen op. Per huishouden kosten ze de maatschappij jaarlijks 100.000 euro, blijkt uit onderzoek door onder andere zorgverzekeraar CZ onder 50 gezinnen. Nemen we de schuldenspanning weg, dan besparen gemeenten en zorgverzekeraars per huishouden gemiddeld € 32.000 euro. Vijftig keer 32.000 euro is al anderhalf miljoen!”

Niet zomaar kwijtschelden

“De NVVK pleit er niet voor dat alle schulden worden kwijtgescholden”, benadrukt Florijn. “Waar dat mogelijk is wordt er afgelost. Want ook schuldeisers hebben recht op een faire behandeling van hun vordering. Maar kwijtschelding is soms een middel is dat meer oplevert dan doorgaan met incasseren. Dit voorstel maakt het ook mogelijk meer energie te steken in het eerder in contact komen met mensen met schulden. Dat is heel effectief, blijkt uit allerlei experimenten met vroegsignalering. Hoe eerder er gesproken wordt over problematische schulden, hoe groter de kans dat deze schulden terugbetaald kunnen worden.”

Schuldeisers willen meedoen

Inmiddels tonen ook grote schuldeisers belangstelling om te participeren in een landelijk Schuldsaneringsfonds. Energiereus Vattenfall (2 miljoen klanten in Nederland) wil bijdragen omdat het bedrijf belang heeft bij een snelle afwikkeling van schulden. Ook andere schuldeisers overwegen daarom financieel bij te dragen aan het fonds.

In een opiniebijdrage in Trouw zetten we onze ideeën over een landelijk Schuldsaneringsfonds uiteen

Sleutelwoorden

LobbySociale KredietverleningBeslag