'Kom jij eruit' effectief middel om schuldentaboe te doorbreken

Campagne Kom jij eruitmaandag 07 december 2020

In december is de campagne Kom jij Eruit? weer volop zichtbaar in de media. Het doel is om mensen met geldzorgen ervan te overtuigen om op tijd hulp te zoeken. Veel gemeenten doen al mee, waaronder Rotterdam.

De feestdagen zijn vaak een moeilijke periode voor mensen met geldzorgen. Door de coronacrisis betreft het veel meer mensen dan in andere jaren. De campagne Kom jij Eruit? steekt ze een hart onder de riem. In de campagne delen mensen die het gelukt is om uit de schulden te komen, hun verhaal. Met een link naar een website over hulpmogelijkheden.

Ambassadeurs vertellen over hun geldzorgen

Het initiatief voor deze campagne kwam van het Samenwerkingsverband brede schuldenaanpak van onder meer de rijksoverheid, gemeenten en de NVVK. In een paar maanden zijn al duizenden mensen doorverwezen naar hulp bij gemeenten of andere organisaties. Zeven mensen die schulden hebben of hadden vertellen als ambassadeurs hun verhalen. Die hebben veel burgers bereikt en ze geholpen om de schaamte te doorbreken, te praten over hun schulden en hulp te zoeken.

Rotterdam helpt geldproblemen bespreekbaar maken

Het succes en het bereik van Kom jij Eruit? staat of valt met de medewerking van gemeenten. Rotterdam is er enthousiast over. Communicatieadviseur Martine van Middelkoop vertelt dat Rotterdam er inmiddels twee edities heeft opzitten. “Het bereik is erg groot. Vooral de filmpjes op YouTube, Facebook en Instagram scoren heel erg goed en er wordt veel doorgeklikt naar de site. Uit de evaluatie blijkt dat ook de posters in de stad opvallen. De boodschap landt. Dit bevestigt voor ons dat mensen zich herkennen in de echte verhalen van de ambassadeurs."

Nu nog zorgen dat mensen ook hulp zoeken

In Rotterdam is zichtbaar hoe moeilijk het mensen valt om over schulden te praten. Martine: "Bij de evaluatie zegt een aanzienlijk deel van de ondervraagden dat ze liever eerst praten met derden zoals kennissen en familie. Een behoorlijk aantal zegt ook geen hulp nodig te hebben. Ons doel was het bespreekbaar maken van geldproblemen. Dat is gelukt. Nu is de volgende stap dat we mensen met schulden ook echt willen aanzetten tot het zoeken van hulp bij de gemeente!"

Doe ook mee 

Wil je met jouw gemeente ook aansluiten bij Kom jij Eruit? Deel dan de socialmedia-content van de campagne op  FacebookTwitter en LinkedIn en vul die aan met eigen teksten van bijvoorbeeld je burgemeester, wethouder of lokale schuldhulpverleners. Hang ook posters van de ambassadeurs op in buurthuizen, sportverenigingen en voedselbanken. Vragen over de campagne? Stel ze via schuldhulp@emma.nl.

« Terug

Naar boven