Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiek houdt vinger aan de pols in schuldenbeleid

Politiek houdt vinger aan de pols in schuldenbeleid

5 december 2019 LobbyBeslag

Het halfjaarlijkse Algemeen Overleg over de Brede Schuldenaanpak en de daaropvolgende begrotingsbehandeling van Sociale Zaken en Werkgelegenheid leverden een aantal interessante momenten op voor schuldhulp- en saneringskredietverleners.

Veel aandacht was er voor het idee van de NVVK om te komen tot een landelijk Waarborgfonds voor schuldsanering. Tijdens het Algemeen Overleg dat 10 oktober begon en op 14 november werd vervolgd, kwam het verschillende malen ter sprake. De NVVK beoogt met het fonds vooral ‘reductie van het aantal schuldeisers’, en ziet bij de uitvoering een rol voor de 23 sociale Kredietbanken in Nederland.

Goede begeleiding voor mensen met schulden

De ChristenUnie en de PvdA lanceerden op hetzelfde moment als de NVVK een idee voor een publiek-privaat schuldenfonds. "Zo’n fonds moet dan natuurlijk gepaard gaan met goede begeleiding voor de mensen met schulden", aldus ChristenUnie en PvdA.

Daarom vroegen zij in het Algemeen Overleg aan de staatssecretaris om "het idee uit te werken en eventueel een pilot te starten, in samenwerking met de NVVK en SchuldHulpMaatje".

Motie over aflospauze en maximum termijn schuldregeling

Na het Algemeen Overleg op 10 oktober en 14 november volgde op 27 en 28 november de vaststelling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bij die gelegenheid dienden Kamerleden een aantal moties in over onderwerpen die ook in het Algemeen Overleg al aan de orde gekomen waren. De moties  gingen onder andere over de introductie van een aflospauze en het bepalen van een maximum termijn voor het bereiken van een schuldregeling in het minnelijk traject.

Dit is 10 procent van het gehele artikel. Ben je lid? Lees dan het gerelateerde artikel.

Sleutelwoorden

LobbyBeslag