NVVK schetst noodzaak vernieuwing en uniforme incasso overheid in brief aan Vaste commissie SZW

dinsdag 29 januari 2019

De hele schuldhulpverleningsketen moet in beweging komen om tot vernieuwing te komen en de overheid moet echt toe naar één centraal incassoregime. Dit bepleit de NVVK in een brief aan de Vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De NVVK wil hiermee bijdragen aan het Algemeen Overleg over het armoede- en schuldenbeleid met staatssecretaris Van Ark in de Tweede Kamer op 14 februari as. De NVVK wijst met nadruk op een aantal belangrijke zaken die op de agenda staan.

Nederlandse schuldhulpverlening is al Europese top, maar moet wel vernieuwen
Nederland behoort tot de Europese top op het gebied van schuldhulpverlening, met name door de breedte van de dienstverlening. Nederlandse schuldhulpverleners staan relatief dichtbij de mensen en weten pragmatisch te opereren. Toch moet ook in Nederland de kwaliteit van de dienstverlening verder omhoog doordat de financiële situaties waarin mensen terecht komen steeds complexer worden. Om naar een hoger niveau te komen is vernieuwing onontbeerlijk: denk data-applicaties om schulden sneller op te lossen, een eigentijds kwaliteitskader voor schuldhulpverlening en het ontwikkelen van innovatieve werkvormen. Om dit te bereiken is niet alleen samenwerking van partijen onmisbaar (zoals in het programma Schouders Eronder), maar ook een goede relatie met schuldeisers, overheden en anderen. De hele keten moet in beweging komen!

De overheid als schuldeiser: naar één centraal regime
De NVVK is blij dat schuldenproblematiek hoog op de politieke agenda staat en dat de overheid het belang van zorgvuldig en maatschappelijk verantwoord incassobeleid inziet, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de brief van staatssecretaris Van Ark over de Brede Schuldenaanpak. De NVVK ziet echter onder meer ook dat het autonome en geautomatiseerde incassoregime van verschillende overheden – samen met de preferente positie van de overheid als schuldeiser – ertoe kan leiden dat de overheid de schuldenproblematiek van burgers eerder vergroot of zelfs kan laten escaleren. De NVVK stelt dan ook: We moeten echt toe naar één centraal incassoregime en incasso-organisatie voor de Rijksoverheid, brede en uniforme betalingsregelingen voor de meest kwetsbare burgers én een einde maken aan de voorkeurspositie van de overheid.

Verder lezen:

« Terug

Archief > 2019

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens
Naar boven