Overslaan en naar de inhoud gaan

'Lasten huidige crisis komen terecht bij mensen die al kwetsbaar zijn'

'Lasten huidige crisis komen terecht bij mensen die al kwetsbaar zijn'

8 februari 2021 Lobby

Inkomens- en bestaanszekerheid verwerven doe je met een betaalde baan. Daarom ondersteunt de NVVK het pleidooi van de initiatiefgroep Nederland Kansrijk voor een arbeidsmarkt waarin iedereen kansen krijgt. Een eigen inkomen is de beste weg om duurzaam uit schulden te komen.

De initiatiefnemers van Nederland Kansrijk willen de coronacrisis aangrijpen om de arbeidsmarkt duurzaam te veranderen. De lasten van de crisis komen onevenredig zwaar terecht bij mensen die al kwetsbaar zijn, stellen zij.

In een brief aan de huidige en de binnenkort nieuw te kiezen Kamerleden schrijven ze: ‘Wij pleiten voor een arbeidsmarkt zonder tweedeling, onderscheid en werkende armen. Een arbeidsmarkttransitie waarbij mensen zich kunnen ontwikkelen en ontplooien, contacten opdoen en inkomens- en bestaanszekerheid verwerven.’

Welzijn en gezondheid

‘Werkende mensen ervaren meer welzijn en gezondheid dan mensen die niet aan het werk zijn. Ook doen ze minder vaak een beroep op de zorg en hebben ze meer vertrouwen in de samenleving. Daarnaast is vastgesteld dat kinderen die niet opgroeien in een gezinssituatie van uitkeringsafhankelijkheid op een betere toekomst kunnen rekenen.’

Cirkel doorbreken

‘Al eerder agendeerden de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de Commissie Borstlap de noodzaak voor verandering en de huidige crisis maakt de transitie nog urgenter. Oftewel: deze cirkel moet zo snel mogelijk doorbroken worden’, aldus de initiatiefnemers.

20210208 Deelnemers NLKansrijk.png

Rapper Jermaine Berkhoudt (JRMC) schreef een ‘Spoken Word’ over het onderwerp

In dit pleidooi legt Nederland Kansrijk uit waar het heen moet met de arbeidsmarkt

Sleutelwoorden

Lobby