Overslaan en naar de inhoud gaan

'De hindernisbaan naar de Wsnp'

'De hindernisbaan naar de Wsnp'

21 oktober 2020 Wsnp

In zijn laatste rapport stelde de Ombudsman vragen bij de overgang tussen Msnp en Wsnp. Voor hulpvragers is schuldhulp een hindernisbaan zonder finish, stelde ombudsman Reinier van Zutphen. De NVVK organiseerde daarom een bijeenkomst over dit onderwerp.

Liselotte Maas

De sessie werd afgesloten met een column van Liselotte Maas. Zij was Wsnp-bewindvoerder en schuldhulpverlener en is nu manager Projecten bij stichting CAV.

Hieronder de tekst van haar column:

Gerrit Zalm. Onze voormalig minister van Financiën. Schuldhulpverleners die al wat langer meelopen kennen hem ongetwijfeld ook als financieel directeur bij de DSB Bank. De DSB die we immers regelmatig tegenkwamen als schuldeiser in een schuldregeling. Die Gerrit Zalm is nu voorzitter van SchuldenlabNL. En hij spreekt van een BOEGGOLF aan mensen met schulden die verwacht wordt door de coronacrisis. Nu weet ik niet wat ik me bij een BOEGGOLF van mensen precies voor moet stellen, maar onheilspellend klinkt het zeker. Marco Florijn heeft het over een toename aan schuldhulpvragen van zo’n 30%.

De BOEGGOLF dus. En dat niet alleen. Want de ombudsman heeft het in zijn rapport over de toegang tot de Wet Schuldsanering over een hindernisbaan zonder finish. Ja mensen, dat rapport dus, van de Ombudsman. Om nou emotioneel te worden van een rapport gaat misschien een beetje ver maar tjonge, het is wel heel fijn om zo helder en duidelijk de hobbels en pijnpunten beschreven te zien die mij en veel mensen met mij al jarenlang een doorn in het oog zijn. 

Reinier van Zutphen zegt het ook vandaag: mensen vallen buiten de boot waar het hulp bij schulden betreft. En dan komt die BOEGGOLF daar door de coronacrisis nu dus nog bij. Ziet u het voor zich? Geen gunstig beeld. 

Maar gelukkig is daar de NVVK. Onze branchevereniging. Ons baken. Onze vuurtoren in de nacht. Het lichtpunt in de duisternis dat ons ongetwijfeld het verlichte pad omhoog weet aan te geven. Helaas. De eerste reactie stelde mij zwaar teleur. Lees even mee wat er op de website staat: “Minnelijke schuldhulpverlening gebaat bij goed functionerende Wsnp”.

Voelt u ‘m ook? Een lichte frons verschijnt bij mijn wenkbrauwen, mijn nekharen staan op standje alert… ik lees verder:”Als dat minnelijk traject ontoereikend blijkt, is er de Wsnp. Die beleidskeuze is goed, want de Wsnp is bepaald niet voor iedereen de beste oplossing.” Je begrijpt het, tranen met tuiten, slapeloze nachten, aan de anti-depressiva. Hoe kan dit nu de reactie zijn van een branchevereniging van ‘schuldontzorgers’? Gelukkig heeft Jan van der Hulst het nu ook over ‘de kracht van de Wsnp’ en geeft Marco Florijn een opening dat het onwenselijk is een minnelijke regeling te starten als dit al bij voorbaat niet passend blijkt.

Zoals Hans Lagendaal van de BBW aangeeft: het is tijd voorbij de tegenstelling te kijken. Bakboord of stuurboord, minnelijk of wettelijk, linksom of rechtsom, wat maakt het uit? We hebben een BOEGGOLF aan financiële ellende op te lossen. Dat zou onze gezamenlijke koers moeten zijn. 

Ik vat even voor u samen:

We hebben een minnelijke schuldregeling waar heel veel mensen heel blij mee zijn.

We hebben een wettelijke schuldregeling waar ook heel veel mensen heel blij mee zijn.

En we hebben de BOEGGOLF van Gerrit Zalm, waardoor heel veel mensen nog niet blij zijn, maar diep in de ellende zitten en moeizaam de weg weten te vinden.

Dus:

Msnp, Wsnp, de rechtspraak - laten we samen de wal zijn die het schip kan keren. Oppakken die hindernissen en volle kracht vooruit, op naar een veilige haven voor iedereen met schulden!

Liselotte Maas

Sleutelwoorden

Wsnp